Web Analytics

Caleidoscop

de | 15.01.2015 13:12 | Actualitate, Cultură

Hanul Firei Vasilescu din Stâlpeni

Peste drum de căminul cultural din Stâlpeni există şi astăzi o casă în care a funcţionat Hanul Firei Vasilescu. Aici trăgeau chirigiii care cărau cherestea de la Rucăr. Se opreau joi seara, beau, mâncau, îşi hrăneau şi odihneau caii şi vineri dimineaţa plecau spre Târgul de la Piteşti care se ţinea sâmbăta. O altă cârciumă vestită a fost cea a lui Duican, care era aşezată la 50 de metri de biserica veche. Boierii frecventau acest birt, întrucât aici fumau cu narghileaua turcească şi serveau băuturi fine şi cafele.

Partidul Radical Ţărănesc era condus la Piteşti de juristul Alexandru Mâţă

În 1936, filiala Partidului Radical Ţărănesc era condusă, la Piteşti, de juristul Alexandru Mâţă, adept al colaborării, în cadrul Comitetului Naţional Antifascist, cu Blocul Democratic, Grupul Avocaţilor Democraţi, Frontul Studenţesc Democrat. Unele dintre aceste grupări se aflau sub influenţa Partidului Comunist.

Mai multe grupuri de refugiaţi polonezi au fost găzduiţi la Piteşti

În anul 1939, mai multe grupuri de refugiaţi polonezi au fost găzduiţi la Piteşti, în condiţiile izbucnirii celui de-al doilea război mondial. În acelaşi an, pe 29 septembrie, ajung în Piteşti 154 de funcţionari ai Ministerului de Externe din Polonia, iar 72 dintre aceştia, cu deosebire militari, s-au stabilit temporar în Prefectura Argeş. De asemenea, pe 25 ianuarie 1940, primele grupuri de refugiaţi, originari din Basarabia şi Bucovina de Nord se stabilesc la Piteşti.

Clădirea Tribunalului era destinată Palatului Culturii

La 2 octombrie 1955, clădirea Tribunalului Argeş (1914) este destinată Palatului Culturii, folosită pentru mai multă vreme, inclusiv de Biblioteca Regională (Judeţeană) Argeş, Şcoala Populară de Artă, Orchestra Doina Argeşului, Comisia pentru Răspândirea Ştiinţei şi Culturii, Staţia de Radioficare sau Universitatea Populară Piteşti. În prezent, activitate continuată de Centrul Cultural Piteşti, locaţie: Casa Cărţii şi Casa Artelor.

Stația de Salvare devine unitate medicală distinctă a Spitalului Bălcescu

1962. Stația de Salvare devine unitate medicală distinctă a Spitalului Nicolae Bălcescu din Pitești, director Gheorghe Mateescu, coordonator Victor Mărtoiu.

Finalizarea construcţiei Sălii Sporturilor din Trivale

1974. Finalizarea construcţiei Sălii Sporturilor, 1.200 de locuri, spații pentru antrenamente și competiții, arhitect, Mihai Enescu, șefi de șantier, Dumitru Gherăsoiu, Simion Nuță.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii