Pictorul Ioan Negulici a deschis un atelier la Pitești
1837, februarie 5. Pictorul Ioan D. Negulici, revoluționar la 1848, a deschis, în Pitești, un atelier și o primă expoziție publică.
Dubla ocupație turco-țaristă este instalată la Pitești
1848, septembrie 19. Sunt instalate, la Pitești, oficialitățile dublei ocupații turco-țariste, urmare a înfrângerii Revoluției din Valahia. Mai mulți participanți la evenimentele din 1848 din Argeș, au fost arestați, reținuți la Văcărești, judecați și condamnați.
S-a deschis un atelier de confecționat cazane
1868. Micul întreprinzător Tudor Nicolau deschide un atelier de confecționat cazane, devenit mai târziu, Fabrica de Aramă și Cazane de Țuică Frații Dinescu.
Este fondată turnătoria Gotwad Nicht
1900. Este fondat în zona Gară-Sud, Atelierul Mecanic şi de Turnătorie Gotwad Nicht, activitate productivă proprie până în 1948, prin naţionalizare a devenit Metalurgica Piteşti, astăzi demolat.
Reorganizarea Comitetului Local Provizoriu al PCR
1944, august 30. S-a reorganizat, la Pitești, Comitetul Local Provizoriu al Partidului Comunist Român, secretar ales în continuare, armurierul Petre Năstăsescu.
Adunarea generală a profesorilor secundari
1944, noiembrie 19. Adunarea generală a profesorilor secundari din Argeș, hotărând aderarea la principiile noii orientări politice și sociale.
Delegații Argeșului la Congresul de constituire a Partidului Muncitoresc Român
1948, februarie 21-24. La Congresul de constituire a Partidului Muncitoresc Român, ținut în București, din Argeș șapte delegați: Constantin Radu, Ion Chițan, Stan Arsene, Paula Bănică (PCR), Constantin Nicolau, Dumitru Bogdănescu, Ilie Purcel (PSD). Ulterior, până în 1989, la toate forurile politice naționale (congrese, conferințe, consfătuiri), cei mai mulți reprezentanți ai Argeșului vor fi din Pitești.
Devine funcțional un nou local pentru Școala Nr. 2
1959, septembrie 1. Devine funcțional un nou local pentru Școala Nr. 2, Exercițiu, extins, în 1968-1969, cu spațiul folosit temporar de Liceul Alexandru Odobescu Pitești.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)
0 Comentarii