Domnitorul Barbu Ştirbei abdică printr-un ofis emis la Piteşti
În vara anului 1856, Barbu Ştirbei abdică printr-un „ofis” emis la Piteşti anunţând depunerea puterii în conformitatea cu prevederile Convenţiei de la Balta Liman şi ale Tratatului de la Paris, în favoarea caimacanului Alexandru Ghica.
Piteştenii fac donaţii pentru telegraf
În iarna anului 1859, piteştenii sunt invitaţi să contribuie prin donaţii la susţinerea cheltuielilor făcute de guvern cu introducerea telegrafului. După ce a fost dat în folosinţă telegraful electric de la Piteşti, prima legătură a fost stabilită cu Bucureştiul.
Corporaţia brutarilor şi măcelarilor
În 4 martie 1866 se constituie Corporaţia brutarilor şi măcelarilor din care făceau parte peste 25 brutari şi simigii, 10 măcelari, 35 pescari şi precupeţi. Aceasta era singura corporaţie acceptată după desfiinţarea starostiilor.
Dascălii au predat gratis la Şcoala Comercială
Pe 3 octombrie 1899, a fost inaugurată Şcoala Comercială din Piteşti. În primul an s-au înscris 41 de elevi, iar profesorii care proveneau de la Liceul I.C. Brătianu s-au angajat să predea gratuit. La 1 aprilie 1906, şcoala a fost trecută în bugetul statului.
Un profesor de sport a format garda civică
În timpul răscoalei de la 1907, în Piteşti, poliţia a fost mobilizată şi s-au luat măsuri pentru paza oraşului folosindu-se unităţi de infanterie, cavalerie şi artilerie. Din iniţiativa profesorului de sport Vasile Mândru, în oraş s-a format o gardă civică sub comanda maiorului Vigneriu.
Băncile piteştene
Banca Sindicatului Viticol al judeţelor Argeş şi Muscel a fost înfiinţată pe 19 noiembrie 1920 în Piteşti. Capitalul social era de 5.000.000 lei. În acelaşi an, pe 1 decembrie, a fost înfiinţată Banca Comercială „Speranţa”, societate anonimă pe acţiuni cu un capital iniţial de 1.000.000 lei.
Soldaţii răniţi au fost încartiruiţi în casele lui Petrică Săracu
În timpul Războiului de Independenţă, prefectul judeţului Argeş face cunoscut primarului că vor sosi 309 răniţi români. Întrucât 40 dintre ei, răniţi uşor, nu au mai avut loc în spitale, autorităţile au decis ca aceştia să fie încartiruiţi în casele lui Petrică Săracu.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)
0 Comentarii