Caleidoscop

de | 24.04.2014 08:27 | Cultură

Ministrul Spiru Haret a inaugurat Şcoala primară de băieţi nr.1

Primarul Piteştiului, profesorul Nae Dumitrescu a inaugurat în octombrie 1909, Şcoala primară de băieţi nr.1 „Nicolae Simonide”, aflată şi astăzi în apropierea Pieţei Ceair. La inaugurare a fost prezent Spiru Haret, ministrul Instrucţiunii publice. În această şcoală, cu tradiţie în Piteşti au studiat personalităţi remarcabile cum ar fi Ion C. Brătianu, Ion I.C. Brătianu şi Armand Călinescu, foşti primi-miniştri ai României.

Familia Teiuleanu a donat o moşie pentru şcoala de fete

La 1 septembrie 1897 s-a înfiinţat la Piteşti şcoala profesională de fete. Familia Teiuleanu proprietari şi filantropi piteşteni, a donat Ministerului Instrucţiunii Publice o moşie de 800 de pogoane şi o pereche de case în Piteşti, pentru această şcoală. În urma acestei donaţii, instituţia de învăţământ a trecut în patrimoniul statului cu numele de Maria Teiuleanu, şcoală care funcţionează şi astăzi sub denumirea de Colegiul Economic Maria Teiuleanu.

În 1874, cataracta era operată cu succes la Spitalul Militar

Încă din anul 1874, cataracta era operată cu succes la Spitalul Militar din Piteşti, graţie medicului Ioan Şerbănescu, absolvent al Şcolii Naţionale de Medicină din Bucureşti şi doctor în medicină la Montpellier- Franţa. În 1886, medicul a publicat la Piteşti, la tipografia lui H. Rădulescu, un volum cu 80 de pagini intitulat „Dare de seamă asupra a 70 de operaţiuni de cataractă şi a 5 iridectomii (pupile artificiale) practicate cu succes la Secţiunea de Ambulanţă Rurală Militară Argeş-Muscel”.

Prefectul a cerut arderea arhivei

Pe 14 decembrie 1863, Gorovey, prefectul judeţului Argeş face o solicitare bizară Ministerului de Interne. Motivând starea proastă în care se găsea arhiva cu documentele prefecturii de până în anul 1850, capul judeţului solicită arderea acesteia. În faţa unei astfel de solicitări Internele i-au trimis un refuz categoric.

Carol I oferă distincţii personalităţilor argeşene

La 1 ianuarie 1878, regele Carol I a conferit ordinul Steaua României în grad de cavaler lui Nicolae Dimancea, avocat piteştean şi deputat de Argeş. De asemenea, distincţia le-a mai fost conferită şi episcopului de Argeş, Ghenadie, prefectului Constantin Racoviţă şi lui Scriban Neofit, fost episcop de Argeş.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii