Web Analytics

Buni de plată. Eşecul implementării proiectului de reabilitare a Câmpulungului costă contribuabilii peste opt milioane de lei

de | 24.03.2016 12:30 | Dezvăluiri

Nu numai că are parcurile distruse, mai trebuie să şi plătească pentru dezastru! Proiectul denumit pompos „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement complex – Parc Kretzulescu” a fost realizat doar în proporţie de 23,90%, potrivit unei note informative a Ministerului Dezvoltării Regionale, iar din acest motiv banii primiţi în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 trebuie să fie returnaţi. Ministerul, organism cu care a fost încheiat contractul de finanţare pentru fondurile europene destinate proiectului, a cerut deja Primăriei Câmpulung restituirea a 8.162.592,19 lei, adică peste optzeci de miliarde de lei vechi.

Ceea ce s-a dorit a fi capodopera celor trei mandate de primar ale lui Călin Andrei a devenit încă o piatră de moară legată de gâtul municipiului care se afundă treptat în mizerie. Câmpulungul a fost distrus din punct de vedere economic, social devine un ghetou plin de romi, iar de speranţa de revigorare prin turism se alege praful. Proiectul care a fost acceptat de Ministerul Dezvoltării după aproape un deceniu de la iniţiere şi care avea ca scop reabilitarea unor obiective importante din centrul municipiului nu a fost implementat decât într-o proporţie foarte mică, astfel că banii primiţi de la Uniunea Europeană trebuie să fie restituiţi. Lucrările la „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement complex – Parc Kretzulescu” s-au aflat în sarcina Grup Corint SA Alba Iulia, dar firma a realizat doar un sfert din totalul acestora, fiind afectate doar parcurile centrale ale Câmpulungului şi Băile Kretzulescu. În rest, alte două obiective nici măcar nu au fost atinse de constructor. Contractul încheiat în acest scop a ajuns la termen anul trecut, în primăvară, şi nu a mai fost prelungit, iar acum se pune problema finalizării relaţiilor contractuale şi din punct de vedere al finanţării.
Pe 24 februarie 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale a transmis Primăriei Câmpulung intenţia de reziliere a contractului, viceprimarul Liviu Ţâroiu fiind chemat la Bucureşti pentru a discuta detaliile restituirii sumelor rambursate pentru plăţile efectuate în contul constructorului. Pus în faţa unei situaţii create de fostul primar Călin Andrei, Ţâroiu a reacţionat cu întârziere şi a cerut consilierilor locali împuternicire de reprezentare la Minister de-abia după două săptămâni de la primirea adresei, iar aleşii locali i-au respins solicitarea. În mod surprinzător, însă, primarul interimar al Câmpulungului transmisese deja Ministerului acordul asupra rezilierii şi restituirii banilor! Şi acesta a fost o cauză pentru refuzul aleşilor locali, luni, pe 14 martie, aceştia stabilind faptul că nu sunt de acord nici cu rezilierea – contractul expiră, oricum, în iunie – nici cu plata. Un eventual litigiu între Municipiul Câmpulung şi Ministerul Dezvoltării va fi soluţionat de instanţa de judecată.

Fără parcuri şi în această vară

Dincolo de solicitările Ministerului Dezvoltării, viceprimarul Ţâroiu, în calitate de primar interimar, a cerut Consiliului Local acordul privind continuarea lucrărilor la proiect, separat pe fiecare obiectiv, cu ţinte imediate cele două parcuri. Nici cu acest lucru nu au fost de acord aleşii câmpulungenilor, aceştia considerând că problema proiectului de reabilitare trebuie să constituie preocupare pentru viitorul primar ales de cetăţeni. În asemenea condiţii, câmpulungenii nu vor avea acces în Parcul Kretzulescu pentru al patrulea an consecutiv, în timp ce Grădina Publică, finalizată în proporţie de 80%, a fost deschisă forţat anul trecut, la presiunea oamenilor.

Realizare 23% construcţie, 100% management

În mod surprinzător, nu există paralelism între nivelurile de execuţie ale celor şase contracte care au fost încheiate pe baza proiectului de reabilitare. Dacă execuţia s-a oprit la 23,90% şi plăţile au fost efectuate şi rambursate la acelaşi nivel, în cazul contractului de management s-a efectuat plata integrală! 462.601,11 lei au ajuns în conturile firmei Grossmann Engineering Group SRL Bucureşti, condusă până de curând de către Iulian Herţanu, nimeni altul decât cumnatul fostului premier Victor Ponta. Herţanu este implicat într-un dosar penal de fraudare a fondurilor europene.
Pe de altă parte, serviciile de publicitate au fost atribuite societăţii Media Consulta International SRL Bucureşti, condusă de Mihai Craiu, fost director la Grupul Intact al lui Voiculescu. Acesta a lucrat pentru proiect împreună cu o firmă agreată de către Călin Andrei şi a încasat 334.336,24 lei, adică 50% din valoarea contractului!
Nicolae Dumitrescu, consilier local la Câmpulung, spune legat de acest eșec: „Deja este un caz penal grav ceea ce s-a întâmplat cu acest proiect!”

Ţâroiu avertizează: „Câmpulungul nu va putea accesa fonduri europene în sesiunea 2014-2020”

Solicitat de Ministerul Dezvoltării Regionale să accepte rezilierea contractului de finanţare în cazul dezastruosului proiect de reabilitare a Câmpulungului, primarul interimar Liviu Ţâroiu nu a mai ajuns la Bucureşti din cauza consilierilor locali. Aceştia au refuzat solicitarea, mai ales că a fost completată cu impunerea restituirii a peste opt milioane de lei, bani care, în ultimii ani, au fost rambursaţi de Minister în contul lucrărilor executate la proiect. Trei adrese au venit de la Bucureşti la Primăria Câmpulung, ultima fiind datată la sfârşitul săptămânii trecute şi având ca dată de negociere a rezilierii 22 martie. Însă Ţâroiu nu s-a dus la Minister.
„Nu pot să negociez nimic fără acordul dat de Consiliul Local şi nici nu ştiu dacă o să mai convoc o şedinţă în acest scop, în condiţiile în care unii consilieri au spus că ar fi mai bine să lăsăm lucrurile să se deruleze până la un eventual proces între noi şi Minister”, spune primarul interimar al Câmpulungului. Acesta atenţionează asupra faptului că neacceptarea rezilierii contractului de finanţare va afecta posibilitatea municipiului Câmpulung de accesare a fondurilor europene în cadrul programului de finanţare 2014-2020. „Dacă vom ajunge să ne judecăm pentru acei bani pe care trebuie să îi restituim – şi aici vorbim de fonduri europene – nu ni se va mai accepta finanţarea pentru niciun proiect”, este de părere Ţâroiu.
Material realizat de Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii