Web Analytics

BRANDUL SPORTIV AL JUDEȚULUI, LA CEAS ANIVERSAR! FC ARGEȘ SĂRBĂTOREȘTE 67 DE ANI DE EXISTENȚĂ

de | 6.08.2020 09:45 | Sport

## ISTORICUL UNEI ECHIPE CARE A FĂCUT ISTORIE ÎN FOTBALUL ROMÂNESC

Pe data de 6 august 1953, un ordin al Ministerului Afacerilor Interne consfințește actul de naștere a echipei Dinamo Pitești, actuala formație FC Argeș, numele fiind luat după sora mai mare din București. Noua grupare din orașul Pitești își începe ascensiunea de jos, din campionatul orășenesc, dar implicarea factorilor locali și atragerea celor mai buni fotbaliști din oraș vor constitui principalii factori în promovarea echipei an de an. Urcarea în Divizia B se produce la sfârșitul campionatului 1958-1959  și –  în chiar primul an –  este foarte aproape de Divizia A, numai că Dinamo ocupa doar locul al doilea al seriei secunde. Visul ia contur pentru iubitorii fotbalului din Pitești în sezonul viitor.

În 1961, Dinamo Pitești promovează pe prima scenă fotbalistică, sub comanda antrenorilor Ștefan Vasile și Tănase Dima. Trei dintre cei mai cunoscuți componenți ai lotului de-atunci –  Ion Barbu, Florin Halagian și Nicolae Dobrin – sunt personajele care au contribuit cel mai mult la performanțele de peste ani ale clubului.

FC Argeș avea să fie înființat, sub această formulă, în anul 1968, fiind primul club de fotbal (FC) din țară. În cele peste cinci veacuri de existență, FC Argeș s-a remarcat nu numai prin cele două titluri de campioană a României sau prin participările în cupele europene, ci și prin faptul că a dat fotbalului românesc jucători de mare valoare. Este recunoscut la nivel național faptul că FC Argeș a fost permanent o pepinieră apreciată de fotbaliști, în fiecare an doi-trei devenind protagoniști ai Diviziei A. Tot FC Argeș a dat și doi dintre cei trei mari fotbaliști ai României, din toate timpurile: Nicolae Dobrin și Adrian Mutu. Chiar dacă Mutu îl eclipsează pe Dobrin prin bugete, faima externă și imaginea mondenă, primul rămâne cel mai mare simbol al fotbalului piteștean. Pentru Dobrin vorbesc talentul excepțional și performanțele înregistrate într-o perioadă boemă a fotbalului european și mondial. Astăzi, baza sportivă a FC Argeș, arena din Trivale, îi poartă numele.

LA MULȚI ANI, FC ARGEȘ!

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii