Web Analytics

BOX CU UMBRA. Universitatea Cârciumilor – căpuşă (II)

de | 21.12.2017 10:29 | Actualitate

01 MBarbuceanu GBarbuMircea Bărbuceanu, lect. univ. dr, în decursul activității pline de succese personale în cadrul Universității de Stat din Pitești, în mod indiscutabil a luptat permanent împotriva ilegalităților grave și foarte grave care s-au întâmplat acolo. Un grup de cititori ne atrage atenția însă că nu există un răspuns public, până acum, dacă furturile de milioane de euro, șantajele, salarizările ilegale etc, s-au întâmplat în realitate sau doar în mintea înfierbântată a lectorului universitar doctor Mircea Bărbuceanu. Așadar, vom publica cele mai importante articole care au apărut pe această temă de-a lungul anilor și așteptăm răspuns de la instituțiile implicate, începând de la Comisia de etică din UPIT și până la Ministerul Educației Naționale sau cum s-o mai fi numit acesta.

Universitatea Cârciumilor – căpuşă (II)

Piteștiul vuiește de ceva vreme că rectorul Universității Pitești, Gheorghe Barbu, are pe nu­mele său un dosar la DNA pentru afacerile le­gate de construirea restaurantelor instituției, pe bani publici și fără respectarea legii. În plus, mai multe dezvăluiri de presă arătau că, sub pa­tronajul său, școala a ajuns să fie con­si­de­ra­tă o formalitate minoră și se acordă diplome, masterate, doctorate unor persoane simpa­tice. Am discutat cu Mircea Bărbuceanu, liderul Sindicatului Liber din Universitatea Pitești despre situația restaurantelor deținute de Universitate, subiect despre care am cerut informații și pe cale oficială, dar nu ne-au fost oferite de Rectorat nici până acum.
# Ce legătură are instituția de învățămînt cu localurile?
– Practic, Universitatea are trei restaurante: Academica, Panoramic sau Casa Universitarilor și Cantina Studenților, din strada Gheorghe Doja. Restaurantele valorează vreo 100 de miliarde, în timp ce noi avem doar o sală de sport mică, din 1960. Iar față de laboratoare, restaurantele sunt de 5 stele. De toate trei se ocupă aceeași persoană – Daniel Otobîcu. Ultimele două sunt oficial ale Universității, iar la Academica este șefă doamna Profeanu (sic!), gestionara SC Otto SRL, care de un an este administrator financiar la Cantina Studenților și Casa Universitarilor. De altfel, din mai 2008, și patronul Otobîcu este angajatul Universității, pe funcția de ajutor bucătar.
# Ce se întâmplă la restaurantul Academica?
– E al firmei SC Argecom, dar nu se știe pe ce contract – că noi l-am cerut – acolo funcționează societatea lui Otobîcu, SC Otto, deși conform contractului Argecom nu avea dreptul să se mai asocieze cu nimeni. Proiectul la Academica era de internet-cafe, librărie și grupuri sanitare. În 2005 – 2006, după ce ne-am format noi, am sesizat că acolo se vând băuturi alcoolice, lucru interzis în incinta unei unități de învățământ, conform HG 128/1994. Chiar acum câteva zile au venit într-o seară pe la laborator trei indivizi beți morți, în șlapi și mânecă scurtă. Erau studenți și ziceau că băuseră niște vodcă la Academica. Nu se poate așa ceva!
# Cum s-a ajuns la această situație?
– A început în 2003, când Barbu a semnat singur, din partea Universității, un contract de închiriere către Argecom, pe 25 de ani, cu suma de 500 euro/trimestru, deși suprafața era de 500 mp. Universitatea face, deci, proiect cu Proiect Argeș SA pentru acel loc, de librărie, internet-cafe și WC, valoarea fiind de 5,4 miliarde. O construiește Axinte, pe contract negociat direct cu Barbu. În 2006, vine un audit de la Ministerul Educației și denunță contractul de la Academica, iar Universitatea este obligată să meargă cu el la Tribunalul Comercial, să îl anuleze. Tribunalul desființează definitiv contractul, în februarie 2008, și prevede și o despăgubire de aproape 30 de miliarde pentru Argecom, dar Universitatea nu a făcut recurs, deși era obligată de lege să îl facă. Clădirea a rămas, deci, în retenția Argecom, până la plata acelei sume. Hotărârea nu îi permitea să își continue activitatea, contractul fiind anulat de drept, dar, cu toate intervențiile noastre, cârciuma și-a continuat activitatea.

Banii plătiți, dar spațiul neluat

# S-a plătit despăgubirea?
– În aprilie 2008, Barbu a reușit să obțină de la minister 25 de miliarde „pentru achiziții de imobile“ și i-a dat lui Axinte, în contul retenției. Dar, pentru că nu erau toți banii, Axinte a rămas acolo. Atunci, am zis: „Dăm noi, Sindicatul, restul de 4 miliarde, numai să îi scoatem afară și să facem altceva“. Unii au zis atunci că vreau eu să îmi fac cârciumă. Se pot face acolo fie grădiniță, fie sediu pentru sindicat, fie cantină socială, fie librărie, orice, numai cârciumă unde beau studenții nu. Puteam să închiriem cu prețul real, 300 – 400 de milioane, la acea vreme, iar banii să îi băgăm în dotări pentru laboratoare sau în tichete pentru personal. A fost discuția asta tot anul trecut, dar rectorul n-a vrut, ba i-a lăsat să se extindă, cu terasă în față și bucătărie în spate.
(articol apărut pe www.curier.ro pe 19.03.2016)
https://www.curier.ro/index.php/index.php?option=com_content&task=view&id=4379&Itemid=411

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii