Web Analytics

Bombă! Brânzea vrea să i se retrocedeze şi biserica unde sunt îngropaţi Brătienii

de | 18.04.2018 21:19 | Actualitate

10 florica# „Eu încerc să iau de la moștenitori o procură, pentru că trebuie făcută acțiune de revendicare în instanță”, ne-a declarat  părintele Nicolae Brânzea, unul  dintre moștenitorii domeniului de la Florica

O componentă a ansamblului de la Florica este biserica în care sunt înmormântați cei mai mulți dintre membrii familiei Brătianu. Biserica este situată pe un platou din dreapta parcului, la marginea pădurii, și are hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. A fost construită în anul 1898, după planurile arhitectului francez Andre Lecomte du Nouy  și sfințită pe 19 mai 1921. Biserica Brătienilor de la Vila Florica are însă un statut juridic neclar, aceasta neaflându-se nici în proprietatea familiei, nici a Consiliului Local al Orașului Ștefănești, Consiliului Județean Argeș, Ministerului Culturii și Identității Naționale sau Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Primărița Ștefăneștiului: „Biserica e proprietate privată”

„Biserica este proprietate privată. Biserica nu ne aparține”, spune primarul orașului Ștefănești, Ioana Jenica Dumitru. Nicolae Brânzea, unul dintre moștenitorii domeniului Brătienilor, cu un procent de  4,16%, ne-a declarat: „Biserica nu are încă statutul juridic destul de clar, pentru că, potrivit testamentului, aparține moștenitorilor. Era capela lor de familie și când ei au fost arestați nu a mai avut cine să clarifice situația. Eu încerc să iau de la moștenitori o procură, pentru că trebuie făcută acțiune de revendicare în instanță. Situația juridică e incertă.  Numai instanța poate să redea clar situația bisericii, pentru că altcineva nu are cine. E proprietatea moștenitorilor, ca și terenul din jurul bisericii”.

Surse din Arhiepiscopie spun că doar terenul bisericii ar putea fi revendicat

Surse de la Arhiepiscopie susțin însă că numai terenul și l-ar putea revendica preotul Nicolae Brânzea și ceilalți moștenitori. Și asta pentru că, potrivit legii, biserica Brătienilor aparține de drept Eparhiei și că, în calitate de moștenitor, acesta ar fi promis să doneze și terenul Arhiepiscopiei… Cel mai probabil în schimbul favorului de a rămâne în continuare preot și în grațiile Înalt Preasfințitului Calinic.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii