Consult zilnic zeci de pacienți. Vin la noi pentru suferințe de râsu’-plânsu’, dar și pentru că au boli de piele înspăimântătoare și nu de puține ori greu de tratat pe termen scurt, mediu și lung. Vina nu este întotdeauna legată de un destin nefericit, de faptul că unii moștenesc boli genetice rare, ci și pentru că românii, în loc să ajungă la medici, recurg la tot soiul de bazaconii empirice. Acest lucru impune că prioritatea acestei țări triste este educația, din fragedă pruncie până la cei de vârsta a treia. Dar nu în felul în care a eșuat proiectul „România Educată”.
Un țăran în vârstă de 75 de ani: „Am venit aicea pentru că la noada curului am o iritație care mă nervozează la nervii omului. Orice am aplicat acolo, unguinuri de la farmacie sau ce m-au învățat niște babe din vecini, nu a mers. Mîncărimea a trecut de acolo, pe tot corpu’, din cap până în picioare. Să fie ceva hemoroism, să fie începutul sfârșitului sau o fi o părere de om bătut în cap?”
În urmă cu 15 ani, în plină sănătate, o distinsă intelectuală, făcându-și analize de rutină, a aflat că are o formă gravă de hepatită tip B și D. Evoluția fulminantă spre ciroză hepatică soldată cu lichid în abdomen (ascită) și starea generală gravă au impus internarea ei într-o prestigioasă clinică bucureșteană. Indicația a fost un transplant de ficat. Așa-i când Dumnezeu te iubește. Relativ repede i s-a găsit un organ și a fost operată de o echipă de chirurgi excepționali. După aproape doi ani au apărut semne că nu-i exclus să intervină un rejet. Totul s-a terminat cu bine, iar la acest moment doamna nu mai are nicio problemă.
„Am 72 de ani. Cine m-a zgâriat așa de rău pe spinare? Eu singur, cu unghiile pe care le-am lăsat să crească lungi, dar și cu un ștachete din lemn de tei. De ce tei? Nu știu, așa am auzit și io prin sat.”
71 de ani, cam dus cu pluta. „Pielea mea a înnebunit. Mă frec de pereți ca porcu’ de uluci. Oi fi eu cam deranjat la mansardă, de unde s-a dus la ficat și la sânge până a dat în diabet?”
Dr. Viorel Pătraşcu
Citește și Bolnavi şi… bolnavi. Frustrări masculine de râsu’-plânsu’
Citește și Bolnavi şi… bolnavi. De la tristeţe la haz de necaz
0 Comentarii