A venit la noi însoțit de o noră. Un bătrân în vârstă de 86 de ani, de fel dintr-un sat de la dracu’ în praznic, spre sudul județului. Știu de mult că lumea căreia i s-a dat să se nască și să trăiască toată viața în sate sărace și depărtate de centre urbane cât de cât dezvoltate a rămas din punct de vedere mental și comportamental încremenită etern în timp. Când am văzut care era suferința socrului ce greu poate să bâiguie câteva cuvinte și când am auzit explicația celei care-l adusese, o femeie tânără care ne-a spus că nu l-au putut în niciun fel convinge să vină la medic în urmă cu multe luni, mi-am amintit vorbele unui profesor doctor german.
Un oncolog renumit, care în urmă cu câțiva ani a participat la un congres organizat de Societatea Română de Dermatologie. La final, pur și simplu șocat și îngrozit de cazurile de cancere cutanate prezentate, ne-a spus: „Spre deosebire de tot vestul Europei, în România se pot vedea la acest moment forme istorice de cancer”. De ce se întâmplă asta? Pentru că la televiziuni reclamele la medicamente bubuie toată ziua, îndemnând lumea să se autotrateze fără a merge la medici. Măcar citind aceste rânduri poate vom înțelege că, adeseori, în dermatologie, aparente fleacuri sunt doar începutul unor nenorocite cancere.
Iată cuvintele bătrânului care prezenta în pielea capului o tumoră neagră precum cărbunele, de forma și mărimea unui ou de curcă: „Acilea am avut o alună de când m-a născut mama. Acu’ câțiva ani a mai crescut, și nevasta mi-a legat-o cu fir de păr din coama calului nostru. A zis că așa o sufocă pe alună, asta se usucă și după aia cade. Operație nu vreau. Înghit orice pastilă. După aia, ce-o fi o fi!!”
Caz oncologic – Melanom malign gigant – în stadiul terminal.
Dr. Viorel Pătraşcu
Citește și Dr. Viorel Pătraşcu se mută cu „tabletele” lui despre bolnavi la „Jurnalul de Argeş”
0 Comentarii