# „La finele lui iunie, începutul lui iulie, vom produce curent electric”, ne-a declarat în exclusivitate arhiepiscopul Argeșului și Muscelului # Lucrarea e una de pionierat pentru Biserica Ortodoxă Română
# Înalt Preasfințite, ce mai e nou cu microhidrocentrala de pe râul Călugărița?
– Se fac ultimele amenajări și se așteaptă aprobările necesare începerii producției de energie electrică. Deja galeriile au fost încercate. Totul este în rânduială tehnică. Apa vine cu o forță incredibilă.
# Când estimați că va fi funcțională?
– Cred că spre finele lunii iunie și începutul lunii iulie se va trece la producerea curentului electric. Pentru alte detalii poate fi solicitat Părintele Caliopie, căruia i-am încredințat de la început această realizare de excepţie.
# Când ați fost ultima dată pe șantierul de la Călugărița?
– Săptămâna trecută am făcut o vizită de lucru la Microhidrocentrala Călugărița. Lucrările sunt excepționale și în grafic!
Calinc a preluat ideea de la arhiepiscopul Anastasios al Albaniei
# Sunteți singura eparhie care veți produce energie? Și care deține în proprietate o microhidrocentrală?
– Am înțeles că și alte Eparhii ar avea câte ceva încercări.
# Cum v-a venit ideea?
– Ideea mi-a venit când am văzut în Albania cum arhiepiscopul Anastasios, conducătorul eparhiei, a construit o hidrocentrală pentru nevoile Bisericii Albaneze. Iar într-o convorbire cu Caliopie, i-am spus că nu cheltuirea banilor este o problemă anevoioasă, ci rostuirea lor. Auzind aceasta, s-a pus pe lucru și a căutat posibilități. Când s-a ivit vânzarea Microhidrocentralei Călugărița, am aprobat cumpărarea și ultramodernizarea ei. De toate s-a îngrijit Caliopie, pe care l-am trimis în Cehia să comande și să aducă cele două turbine. A fost extrem de complicat. Dar Domnul Dumnezeu a binecuvântat!
# Ați lucrat cu o firmă de consultanță? Sau ați fost autodidacți în domeniul energiei?
– Am cerut și s-au primit toate aprobările ce se impun la o astfel de lucrare importantă. S-au făcut proiectări de către specialiști în speță. Nu se poate glumi cu astfel de lucrare și s-a omis orice diletantism. Cu lucrările serioase nu se glumește niciodată!
„Inițiativa am dorit să rămână o surpriză, chiar și pentru Patriarh”
# Cum l-ați convins pe Preafericitul Patriarh Daniel?
– Inițiativa Eparhiei Argeșului și Muscelului am dorit să rămână o surpriză, mai ales că am avut de înfruntat multe greutăți, ani de zile. Nu am dorit să ne arătăm vânjoși înainte de vreme și să cerem aprobări care puteau rămâne doar pe hârtie. Sperăm să se rezolve totul cu bine și sperăm ca Părintele Patriarh să vină la inaugurarea Microcentralei Călugărița cât mai curând. Și dorim să se bucure cu adevărat Părintele Patriah Daniel!
# Mănăstirile din Germania produc bere, iată că cele din România sunt peste ele și produc energie. Puteți face un comentariu? Doar suntem peste nemți, iată!
– Fac ceva comentarii, după ce bem bere la inaugurare, unde vă invităm de pe acum!
# E de pionierat, la nivelul BOR, această lucrare cu microhidrocentrala de pe râul Călugărița?
– Da, cred că este o lucrare de pionierat în sânul Bisericii Ortodoxe Române.
Arhiepiscopia a cumpărat microhidrocentrala cu 1,7 milioane lei
Microhidrocentrala de pe râul Călugărița a fost scoasă la vânzare de Hidroelectrica în 2015 și cumpărată la licitație de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Prețul plătit de instituția condusă de ÎPS Calinic a fost de 1,7 milioane lei. În 2015, fără alte investiții, MCH-ul de pe râul Călugărița putea produce energie suficientă pentru a aproviziona 180 de gospodării. Între timp, Arhiepiscopia a decis să facă investiții în microhidrocentrală și s-o supraetajeze. Iar de pe panoul de informare aflăm că lucrările de construcție au început în 19 august 2019 și au termen de finalizare 19 august 2022. Constructorul desemnat este o firmă din Curtea de Argeș – SC Drăgoi Construct, iar proiectant general – SC A&N Arh. Design SRL
Citește și Secretul împotriva Covid al măicuţei Sofia de la Schitul Vedea
0 Comentarii