În 2020, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a formulat plângere împotriva Comisiei Județene de Fond Funciar privind stabilirea dreptului de proprietate asupra terenului aferent Bisericii Florica din Ștefănești. În instanță a fost invocată necesitatea efectuării de renovări la Biserica Florica, construită în secolul al XVIII-lea și aflată în prezent într-un stadiu avansat de degradare. Pentru a putea face aceste lucrări de renovare, era însă nevoie de titlu de proprietate asupra terenului aferent bisericii. Biserica a fost donată Arhiepiscopiei de către familia Brătianu. Obligația din donație a fost ca Arhiepiscopia să se ocupe inclusiv de biserică, însă în lipsa unui titlu de proprietate nu se poate obține autorizația necesară în cazul lucrărilor de reabilitare. Totodată, fiind vorba despre un monument istoric, autoritățile pot aplica sancțiuni și pentru neefectuarea de demersuri în vederea conservării acestuia.
Citește și Povestea Maicii Dionisia de la Schitul Florica, supranumită şi ”Sfânta Cozonacilor”
Potrivit statutului BOR, o biserică, imediat după sfințirea ei, trece în proprietatea eparhiei
Comisia Județeană de Fond Funciar a respins, prin hotărâre, propunerea celei locale privind emiterea titlului de proprietate pentru suprafața de 2936 mp din terenul aferent Bisericii Florica în favoarea Arhiepiscopiei. Comisia Județeană a motivat că în legislația fondului funciar nu există dispoziții legale referitoare la emiterea titlului de proprietate pe cale administrativă, iar Judecătoria Pitești a respins acțiunea Arhiepiscopiei, care a făcut apel, judecat la termenul din luna decembrie. Pentru a contracara, apărătorii bisericii au ieșit la înaintare cu un articol din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.
„O biserică, imediat după sfințirea ei, trece în proprietatea și în folosința unităților de cult din cadrul eparhiei, cu tot terenul și clădirile aferente ei”, statutul fiind recunoscut prin hotărâre de guvern. De asemenea, alte argumente din dosar au fost depoziția unei martore care a spus că Biserica Florica a fost sfințită în luna mai 1921, conform relatărilor Sabinei Brătianu și ale unor istorici mai recenți, spusele fiindu-i susținute și de o altă martoră. Așa că magistrații de la Tribunalul Argeș au anulat Hotărârea nr. 4871/2020 a Comisiei Județene de Fond Funciar și au constatat că Biserica Florica are dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul în suprafață de 2936 m pătrați.
Citește și Preotul Brânzea s-a luptat trei ani să transforme Parcul Florica în cartier de vile
0 Comentarii