Web Analytics

Biserica Domnească din Curtea de Argeş a ajuns în proprietatea Arhiepiscopiei

de | 16.03.2017 12:37 | Dezvăluiri

14 01# Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal din Curtea de Argeş: „La precedenta instanţă s-a spus că nu poţi fi făcut proprietar dacă nu poţi prezenta niciun act de proprietate, uite că se poate!”
Pe 7 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o soluţie irevocabilă în procesul dintre Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi Muzeul Municipal Curtea de Argeş asupra dreptului de proprietate a Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş. Procesul dintre Arhiepiscopie şi muzeul din Curtea de Argeş ţine de mai bine de nouă ani, fiind început încă din anul 2008, când Arhiepiscopia a revendicat biserica şi ansamblul medieval Biserica Domnească.
Pe 13 aprilie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat câştig de cauză Muzeului Municipal asupra dreptului de proprietate a Bisericii Domneşti. Însă Arhiepiscopia a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii instanţei supreme au admis recursul formulat de Arhiepiscopie şi i-a dat câştig de cauză definitiv şi irevocabil.

14 StefanDumitracheDespre acest subiect am stat de vorbă cu directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeş, Ştefan Dumitrache (foto), care ne-a declarat: „Este greu de înţeles. În România definitiv nu este de ajuns. Muzeul câştigase printr-o decizie definitivă la Curtea de Apel. Însă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sentinţa este irevocabilă şi nu mai avem ce face pentru că nu mai există nicio cale de atac. Interesant este că la precedenta instanţă, Curtea de Apel Alba Iulia, s-a spus că nu poţi fi făcut proprietar dacă nu poţi prezenta niciun act de proprietate, uite că se poate! Încă nu am primit motivarea, dar s-a mers pe statutul Bisericii Ortodoxe. Aşa s-a dat lor câştig de cauză”.
După soluţia instanţei, la Biserica Domnească au fost aduse strane
După ce a câştigat printr-o decizie irevocabilă dreptul de proprietate asupra Bisericii Domneşti, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a început să aducă masiv în lăcaş diverse obiecte de cult. Deşi preoţii au obţinut dreptul de a oficia slujbe în biserica monument istoric încă din 2009, în lăcaş nu existau strane. Imediat după pronunţarea instanţei, la Biserica Domnească au fost aduse şi strane, adică scaunele așezate, în Biserica ortodoxă, la dreapta și la stânga iconostasului, de-a lungul pereților naosului, pe care stau în timpul slujbei credincioșii.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii