Bilanțul Poliției Argeș pe anul 2021

de | 15.02.2022 08:53 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

În anul 2021, activitatea Inspectoratului a fost concentrată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române, vizând:

– Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;
– Prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale;
– Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
– Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.

La sfârșitul anului 2021, gradul de ocupare al posturilor din instituție era de peste 87%. De asemenea, peste 5% din polițiștii încadrați și-au suspendat raporturile de serviciu cu unitatea, 90% dintre aceștia cu drept de pensie. În urma concursurilor organizate în perioada analizată, au fost ocupate 16 funcții de conducere, iar prin concursurile cu recrutare din sursă externă, au fost ocupate 26 de posturi vacante de ofiţeri de poliţie, 16 posturi de agenţi de poliţie și 7 posturi vacante de personal contractual. În cadrul celor 4 sesiuni de recrutare, pentru admiterea în instituţiile de învăţământ superior și postliceal ale M.A.I. și alte structuri, Serviciul Resurse Umane a recrutat 1.637 de candidați, 370 dintre aceștia fiind declarați admiși.

Începând cu data de 3 august 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, a fost înființat Serviciul Pregătire Profesională, structură specializată din cadrul inspectoratului, care asigură managementul activităţilor de formare profesională. Pregătirea în domeniul tacticii și intervenției polițienești a vizat, cu precădere, structurile operative, cu prioritate pentru structurile de poliție rutieră, ordine publică precum și elevii și studenții instituțiilor de învățământ, aflați în stagiul de practică.
Din fondurile bugetare alocate pentru anul 2021, au fost efectuate lucrări de reparaţii/întreţinere/amenajare/modernizare a spaţiilor de lucru pentru poliţişti și au fost realizate revizii tehnice și reparații curente, pentru menținerea în stare de operativitate a autospecialelor.

Citește și: AOR se solidarizează cu primarul Ion Georgescu și condamnă agresiunea manifestată la adresa edilului

În perioada analizată, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, structurile Inspectoratului de Poliție Județean Argeș au desfășurat 685 de acțiuni de amploare și 4.518 controale. În urma acestora, au fost constatate peste 2.000 de infracțiuni. Peste 40% dintre acestea au fost descoperite în flagrant delict.
Efectivele de siguranţă publică şi patrulare au intervenit la aproape 22.500 de apeluri primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgenta 112. Majoritatea apelurilor (59%) au provenit din mediul rural, iar restul din mediul urban. Pe parcursul anului 2021, pentru efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, constatarea și/sau instrumentarea infracțiunilor de violență domestică a reprezentat o prioritate.
Polițiștii au intervenit la peste 1.800 de cazuri de violență domestică sesizate, peste 60 % dintre acestea produse în mediul rural, și au emis 248 de ordine de protecție provizorii, 213 dintre acestea fiind confirmate de instanță. De asemenea, în anul 2021, polițiștii rutieri au participat la 2.420 de acțiuni organizate în județul Argeș, cu peste 50% mai multe față de anul trecut. Lunar, pe parcursul a două săptămâni, activitățile au fost organizate în sistem integrat Poliție Rutieră – Ordine Publică.

Citește și: Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Hipopotamilor

Cu ocazia acțiunilor, au fost constatate peste 1.200 de infracțiuni, au fost aplicate peste 59.000 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute peste 5.000 de permise de conducere și au fost retrase peste 2.200 de certificate de înmatriculare. Numărul accidentelor grave produse în județul Argeș a scăzut cu 32% față de anul precedent. Totodată, a scăzut cu 29% numărul persoanelor rănite grav în urma accidentelor rutiere. Principalele cauze ale producerii accidentelor de circulație sunt: viteza excesivă și neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonală și neacordarea priorității de trecere pietonilor. În anul 2021, polițiștii au identificat toți conducătorii auto care au părăsit locul accidentului fără încuviințarea polițiștilor și efectuează cercetări, în 19 dosare. Aceste accidente s-au soldat cu decesul unei persoane, rănirea gravă a unei persoane și rănirea ușoară a 15 persoane.
Pe linia legalității transporturilor rutiere publice, în perioada analizată, au fost desfăşurate 304 acţiuni și au fost aplicate 2.772 de sancțiuni contravenţionale. Pe linie de sistematizare a circulației, s-au înaintat 68 de materiale cu propuneri, către autoritățile locale, care să conducă la creșterea fluenței traficului rutier și la prevenirea evenimentelor rutiere. Activitatea de prevenire a criminalității s-a desfășurat pe trei direcții principale, conform priorităților stabilite la nivel național: Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, Prevenirea violenței în familie și a agresiunilor sexuale. Au fost desfășurate peste 300 de activități preventive, cu peste 25.000 de beneficiari și distribuite aproximativ 4.500 de materiale preventive.
Polițiștii de proximitate au desfășurat 1.083 de activități în comunitate (564 în unitățile de învățământ), au consiliat 2.021 de persoane, au monitorizat 1.391 de stări conflictuale și au participat la 177 de acțiuni/măsuri de ordine publică. Cu ocazia activităților desfășurate, polițiștii de proximitate au descoperit, în flagrant delict, 122 de infracțiuni.

Acest articol este despre: actiuni,arges,infractiuni,interventii,politie

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!
Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!

Accident rutier produs în cursul zilei de astăzi în satul Nămăești, comuna argeșeană Valea Mare Pravăț. Din primele informații aflăm că, a fost implicat un singur autoturism care s-a răsturnat în șanțul de pe marginea carosabilului. Posibil o persoană să fie rănită....