Web Analytics

Biblioteca Judeţeană, expoziţie in memoriam Nicolae Leonăchescu

de | 22.08.2019 13:10 | Cultură

„Toți ne iubim firește – și fiecare în felul său – locul unde ne-am născut; dar cum își iubește Nicolae Leonăchescu vatra, satul de unde se obârșește – Stroeștii Argeșului – și băștinașii lui este absolut unic și ține parcă de-o osmoză rezultată din fuziunea unui fanatism cu iluminarea”, scria Leon Kalustian în “Simple note”, vol. 4, București, Editura Eminescu, 1985.
La data de 4 august s-a stins din viață Nicolae P. Leonăchescu, profesor la Universitatea Tehnică de Construcții din București, doctor în Termodinamică tehnică, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova, vicepreședinte al Comisiei de Inventică a Academiei Române în perioada 1988-1991.
Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș i-a adus un pios omagiu renumitului profesor argeșean, dedicându-i expoziția „In Memoriam – prof. univ. dr. inginer Nicolae P. Leonăchescu. Comuna Stroești, județul Argeș (9 iulie 1934 – 4 august 2019)”, expoziție de documente din colecțiile bibliotecii, deschisă publicului în perioada 12-31 august.
Din „Colecțiile Speciale” ale Bibliotecii Județene Argeș sunt expuse lucrări cu autograful autorului și manuscrise: „Stroești – Argeș: documente și mărturii” (Craiova, Editura Scrisul Românesc, 1981), „Constantin Beldie văzut din alt secol” (București, Editura Agir, 2011), „Studenți români în Franța” (București, Editura Agir, 2011), precum și „Prima telegramă din Stroești, Argeș” (Stroești, 1985, cu autograf).
Dintre lucrările dedicate vieții și operei profesorului Leonăchescu sunt prezente în expoziție: Constantin Fulgeanu, “Oameni de seamă ai Argeșului: Nicolae Leonăchescu”, Pitești, Societatea Culturală Junimea a Liceului „Nicolae Bălcescu” Pitești, 1992; Dana Stana, Ilean Bălan, “Nicolae P. Leonăchescu: 75. Biobibliografie”, Chișinău, Editura Tehnica-Info, 2009.
De asemenea, este prezent în enciclopedii și dicționare ale personalităților argeșene: „Cetățenii de onoare ai Județului Argeș 2007-2012: dicționar de personalități”, Geamăna, Editura Tiparg, 2013; Marian Stoica, Margareta Onofrei, „Dicționar biobibliografic: scriitori, publiciști, folcloriști ai Argeșului”, Pitești, Editura Argeș-Press, 2010; „Fii Argeșului”, volumul 1, Pitești, Editura Pământul, 2008.

Autor a 45 de cărți

Nicolae Leonăchescu s-a născut la 9 iulie 1934, a crescut și a copilărit în satul Stroești din județul Argeș, înconjurat de păduri și legănat de murmurul Vâlsanului. De aici, din această lume fascinantă a satului de munte încărcată de istorie și-a luat zborul Nicolae P. Leonăchescu. El nu va uita niciodată satul în care a văzut pentru prima dată lumina zilei și a cărui matrice spirituală o va purta cu demnitate.
În anul 1957 a absolvit Facultatea de Instalații și Utilaj a Institutului de Construcții din București, iar în anul 1968 a susținut, la Institutul Politehnic din București, teza de doctorat, care a fost publicată cu titlul „Transferul căldurii între construcții și sol“ (volumul 1 în 1981 și volumul 2 în 1989).
Nicolae P. Leonăchescu a scris 45 de cărți, precum și studii, articole, note științifice, studii de caz, eseuri, reportaje de călătorie, toate înscrise într-o listă bibliografică cu 661 de repere. A publicat foarte mult sub numele său, dar și cu pseudonimul Nicolae Năndrașu sau N. Leonăchescu-Năndrașu.
La 27 iulie 1972 a înființat Societatea Cultural-Științifică Stroești-Argeș, al cărei președinte a fost până în 1992.
A fost vicepreședinte al Fundației „Gândirea” și vicepreședinte fondator, din 1990, al Societății Cultural-Științifice „Getica” și al Fundației Cultural-Științifice „Mihai Viteazul-Călugăreni”, din 1993.
În perioada 1996-2004 a fost deputat de Argeș din partea Partidului România Mare, pentru activitatea sa parlamentară deosebită conferindu-i-se Ordinul Național Serviciul Credincios în gradul de Cavaler.
Cristina Baciu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii