Web Analytics

„Biblioteca te citeşte” la Piteşti

de | 28.12.2018 13:57 | Cultură

Proiectul este la primii lui pași. În 2018 s-a desfășurat cea de-a doua ediție, dar sămânța a încolțit. ”BIBLIOTECA TE CITEȘTE” își definește profilul din mers, apleacă urechea și culege orice sugestie, străduindu-se să împace toți vectorii timpului – competență, performanță, temeinicie, nevoia de poveste și de identitate, bucuria de a fi și de a face împreună, bucuria de a dărui.

Există în Argeș autori care merită atenție și respect. Există o filială puternică a Uniunii Scriitorilor din România. Din păcate, relația lor cu tânăra generație are consistența firului de iarbă. Lumile – cea literară și grăbita, forfotitoarea lume a adolescenților digitali – se întâlnesc răzleț. De fapt, nici nu se caută. Fiecare crede că se poate descurca singură, că nu mai are de ce se sluji de cealaltă. ”BIBLIOTECA TE CITEȘTE” demonstrează că nu-i așa.
În cele două ediții – prima, derulată de-a lungul a patru evenimente, cealaltă, structurată în șapte întâlniri ale elevilor de gimnaziu și de liceu cu scriitori cunoscuți și admirați – ștafeta literară a trecut de la o generație la alta neașteptat de simplu și de frumos. Autorii de cărți s-au prezentat ca școlarii emoționați în fața școlarilor de fapt și de drept. Iar cei din urmă au știut și cum să-i asculte, și ce să-i întrebe.
Proiectul, girat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, a ajuns acolo unde a fost chemat – în colegii și în săli de clasă gimnazială – și i-a surprins cumva pe copii pe teritoriul lor. Nu profesorul venea acum să le predea literatură română, ci literatura română, prin creatorii ei, se așeza, sfioasă, la catedră și-i provoca să gândească liber.
Varujan Vosganian, Virgil Diaconu, Lucian Costache, Liliana Rus, Lucreția Picui, Silvia Petre Grigore, Daniela Voiculescu, Sorin Lucaci, Alexandru Mărchidan, esperantistul Marian Vochin, Zăpăstrit – asortați, de dragul spectacolului, la repertoriul folk al Iuliei Bădulescu și la trilurile mezzosopranei Adina Sima și ale elevilor ei, premiați internațional – sunt câțiva dintre scriitorii care s-au bucurat de prezența publicului foarte tânăr.
Sentimentul că lumea nu e deloc mică și că poți experimenta, chiar în zone și în registre pe care le credeai îngropate odată cu secolul trecut, sentimentul acesta a fost darul de la capătul edițiilor de până acum. Nu se știe cine a dat și cine a primit, de fapt. Contează că Prezentul și-a întâlnit Prezentul, că oamenii care scriu au stat de vorbă cu prietenii lor, care acum învață să simtă cât de importante sunt limba, cartea, lectura.
Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii