Web Analytics

Bibiana Stanciulov pune la zid statul român pentru indiferenţa faţă de producătorii locali

de | 20.04.2017 10:24 | Economie

12 BibianaÎntr-un amplu interviu acordat ziarului Bursa, Bibiana Stanciulov, directorul general al Sonimpex, compania care produce Magiunul de Topoloveni a vorbit fără menajamente despre relația dintre un astfel de producător și statul român.

Iată câteva dintre șarjele „mamei Magiunului de Topoloveni”:  „Statul român se uită la noi ca la gladiatorii care se omorau în arenă. Nu-l interesează. Nu l-a interesat din 2009 până în 2017 ce s-a întâmplat cu prima şi singura producţie certificată european timp de cinci ani. Din 2011 până în 2016, magiunul de prune Topoloveni a fost singurul produs certificat ca unic, autentic şi tradiţional, din România. De anul trecut mai sunt două produse româneşti certificate, iar de anul acesta, încă unul. Dacă tu, stat român, ai un singur produs certificat, îţi baţi joc de el cum a făcut în cazul nostru?”, reclamă Stanciulov atitudinea indiferentă a statului față de producătorii autohtoni.
„Este evident că nu există niciun fel de interes pentru a-i determina pe producătorii români să proceseze cât mai multe ingrediente naturale. Suntem pe locul 3 sau 4 din Europa ca potenţial agricol. Din fericire sau din păcate, nu s-au mai pus foarte multe îngrăşăminte chimice în pământ. Spun din fericire pentru că aşa se creează o agricultură ecologică de la sine, dar şi din păcate pentru agricultori, pentru că nu şi-au mai putut face, din lipsa banilor, culturi intensive. Pe de altă parte, la noi, statul le permite importatorilor să-şi facă de cap în continuare, să aducă mizerii de la groapa lor de gunoi de alimente, iar noi le luăm pe post de foarte bune”, a mai spus patroana Sonimpex pe aceeași temă.
De asemenea, Bibiana Stanciulov condamnă și reaua credință a autorităților de control: „Până în ianuarie 2016, am primit amenzi în fiecare an, în perioada ianuarie – martie. Au fost zeci de amenzi de la ANPC pentru că scriem pe borcan „produs tradiţional”. Comisarii ANPC nu ştiu nici măcar că un produs cu Indicaţie Geografică Protejată înseamnă un produs tradiţional al unui stat membru UE, care demonstrează unicitatea, tradiţionalitatea. Abia anul trecut, ministrul Achim Irimescu a convocat autoritatea (ANPC) în urma plângerilor numeroase pe care le-am depus. Le-a spus «Reveniţi-vă!», că acesta este cel mai tradiţional produs din România”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii