Web Analytics

Bibiana Stanciulov: „Primarii să desfiinţeze ajutoarele sociale pentru cei apţi de muncă”

de | 23.08.2018 14:00 | Economie

Sonimpex Topoloveni, producătorul magiunului de prune de Topolo­veni, un business deţinut de Bibiana Stanciulov, mizează pe afaceri de circa 4,5 milioane lei (aproape 1 milion euro) în 2018, în creştere cu circa 40% faţă de anul precedent, în contextul în care producţia de prune de anul acesta a fost foarte bogată. Și nu vorbim doar de prune mai multe, ci și de o recoltă care s-a copt mai devreme. La prima vedere nu mai lipsește niciun ingredient pentru a avea un an foarte bun și foarte bogat în producția de prune, magiun, gemuri, dulcețuri, compoturi și, de ce nu, țuică. Doar la prima vedere, pentru că, în România, nicio veste bună nu vine singură, ci însoțită de una proastă. Mai exact, avem prune multe, bune, coapte dar nu are cine să le culeagă, cel puțin așa susțin proprietarii de livezi și primarii localităților cu tradiție pomicolă. Despre anul prunelor, cum este numit acum 2018, și lipsa forței de muncă am discutat cu Bibiana Stanciulov, patronul Sonimpex Topoloveni.

# Sonimpex țintește afaceri de un milion de euro anul acesta. Dat fiind că 2018 este deja numit anul prunelor, vă va fi mai ușor să atigeți această cifră de afaceri?
– Da, este un an foarte bun pentru producția de prune, ceea ce recunosc că ne ajută și cred că, eliminând puțin câte puțin concurența neloială și necinstită, vom reuși să atingem ținta de care vorbeați. Așa este, ne-am propus să ajungem la o cifră de afaceri de 4,5 milioane lei și vom ajunge. De fapt, nu facem altceva decât să revenim acolo unde eram pentru că în 2011-2012 aveam afaceri de 4,4 milioane lei, dar, din cauza concurenței neloiale și a lipsei totale de sprijin din partea statului, am ajuns acolo unde am ajuns.
# Revenind la recolta de prune. Atât proprietarii de livezi, cât și primarii localităților în care se află aceste livezi se plâng de lipsa forței de muncă și de riscul ca o bună parte a producției de prune să se piardă pentru că nu au cu cine să culeagă fructele.
– Credeți că eu nu am probleme cu forța de muncă? Am, dar eu îmi motivez oamenii cu bani, asta deși, având un produs cu indicație geografică protejată, statul, conform normelor europene, trebuia să-mi asigure forță de muncă, plantații conforme și un mediu concurențial loial. Ce mi-a asigurat statul? Nimic. Da, este criză de forță de muncă în livezi, dar are cineva soluția? E simplă soluția, o am eu!

„Desființarea ajutoarelor sociale, aceasta este soluția mea”

# Care este soluția dumneavoastră?
– Domnii primari de toate culorile politice să nu mai acorde ajutoare sociale tuturor celor care stau degeaba pe marginea drumului. Să facă o analiză înainte de a acorda aceste ajutoare și să le dea doar celor real bolnavi sau real aflați în incapacitate de muncă, să nu mai folosească acești oameni ca pe o masă de manevră pentru interesele lor și ale altora. Pentru restul, pentru cei apți de muncă, pe care îi tot vedem pe marginea drumului stând degeaba, să anuleze ajutoarele sociale. Să vedeți atunci dumneavoastră câtă forță de muncă disponibilă va fi și pentru livezi și pentru tot ce înseamnă agricultură în general. Să nu se mai plângă nimeni de lipsa forței de muncă atâta vreme cât autoritatea statului încurajează lenea și nemunca prin ajutoare sociale acordate tuturor celor care nu vor să muncească. Desființarea ajutoarelor sociale, aceasta este soluția mea!
# După atingerea pragului de un milion de euro ce urmează pentru magiunul de Topoloveni în anul prunelor?
– Urmează în continuare muncă cinstită și lupta continuă pentru eliminarea concurenței neloiale. Vreau să știe cei care îmi fac concurență neloială – cineva, nu dau nume, vinde la Londra zacuscă sub numele meu cu 7 lire – și care cred că-mi aprind lumânări să plec mai repede de pe lumea asta că am de gând să mai stau vreo 35 de ani pe aici și să le încurc treburile. Deci, muncă multă și cinstită urmează.
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii