Web Analytics

BCR a devenit Banca Crepusculară Română

de | 6.09.2012 12:39 | Dezvăluiri

# Ultima fraudă bancară arată că Jurnalul a avut dreptate încă din 2008, de când a dezvăluit primul caz la sucursala din Câmpulung. În Argeș, BCR a devenit o adevărată zonă crepusculară a sistemului bancar. Banii dispar din conturile de economii ale clienților cu o frecvență mai mult decât îngrijorătoare. Cu regret o spunem, dar, dacă la ora actuală s-ar face un top al fraudelor bancare, BCR s-ar situa în vârful clasamentului. Cazul petrecut săptămâna trecută la Pitești, la sucursala BCR din cartierul Găvana, nu face decât să ne reamintească despre alte două fraude petrecute la Câmpulung, în anii trecuți, și despre care Jurnalul de Argeș a tras un semnal de alarmă la vremea respectivă.

Primele două cazuri s-au petrecut la BCR Câmpulung. Valerica Voican a sustras 15.000 euro din contul unui client, iar Elena Tudor circa 200.000 euro

În 2008, ziarul nostru a adus în atenţie cazul Valericăi Voican, funcționara de la BCR Câmpulung care a sustras din contul unui client al băncii suma de 15.000 de euro. La începutul acestui an, ne-a atras atenția un alt caz, cel al Elenei Tudor, care a făcut să dispară din conturile unor clienţi ai BCR Câmpulung suma de aproximativ 200 mii euro. În ambele cazuri, sumele sustrase de funcționare au fost acoperite de bancă. După descoperirea fraudelor, funcţionarele s-au îmbolnăvit subit trenând nepermis cercetarea penală. Potrivit unor surse demne de încredere, Elena Tudor s-a umplut de certificate medicale, de la boli cardiovasculare și până la probleme neuropsihiatrice. De altfel, în cadrul BCR Argeș are loc o anchetă internă cu principal scop identificarea persoanelor care au ţinut în serviciu o funcționară cu certificate medicale eliberate, ani buni la rând, de un medic neuro-psihiatru, în condiţiile în care periodic se fac fişe medicale angajaţilor.

Al treilea caz a bubuit săptămâna trecută la Piteşti. Soții Moise au venit din Spania și au descoperit că nu mai au 9500 euro în cont

Cum spuneam, la finele săptămânii trecute, o nouă fraudă a bubuit în sistemul BCR, de data aceasta la Pitești. Familia Moise lucrează de ani buni în Spania și toate economiile ei, 9500 euro, le avea depuse într-un cont al sucursalei BCR Găvana. Când soții Moise au venit în țară să lichideze contul, au constatat cu stupoare că banii lor dispăruseră încă de la începutul anului. De data asta, funcţionara bănuită de fraudă a demisionat, nu a fost concediată, şi este cercetată în stare de libertate. Ca să limiteze efectele scandalului, BCR a anunțat la câteva zile după descoperirea fraudei că paguba a fost acoperită și soții Moise (foto) au reintrat în posesia banilor. Urmează acum ca banca să se îndrepte cu o plângere împotriva funcționarei vinovate, care, la rându-i, se va acoperi cu certificate medicale ca să încerce să scape de responsabilitatea penală. 
De remarcat că, încă din perioada 1990 – 2000, BCR era cea mai căutată bancă în vederea obţinerii unor credite cu ipotecă (neacoperită), o adevărată zonă crepusculară a creditelor fantomă, unde se lăsa gaj o proprietate supraevaluată pentru o sumă astronomică și care nu era niciodată rambursată. Şi la ora actuală, BCR, la nivel naţional, are de recuperat sume exorbitante din credite ipotecare neacoperite, la fel cum BCR este recunoscută ca banca cu cele mai multe dosare de fraudă bancară din România. Este foarte posibil ca şi simplii angajaţi să se fi prins de şmecheria şefilor, cum că banca oricum acoperă craterele provocate de fraude şi că nişte dosare medicale bine puse la punct îi pot scăpa de responsabilitatea penală.
De amintit aici şi cazul unui fost director al BCR Câmpulung, care a dispărut din zonă doar pentru câteva luni, imediat după mega-circul creditelor din jurul fostei societăţi ARO şi a firmelor căpuşă. Circul n-a fost făcut public de bancă, dar a rămas în folclorul local ca o nebuloasă, mai ales că personajul a reapărut în zonă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Acelaşi scenariu s-a petrecut şi în cazul unei foste funcţionare a BCR Câmpulung, care, tot după un circ cu dispariţia unor bani din contul unui client, a dispărut o perioadă din zonă, ca să reapară de curând tot ca funcţionar al BCR, dar în alt judeţ.

BCR, amendată recent de OPC pentru că păcălea clienții la contractele de depozit

Ca să nu mai vorbim de recentul control al OPC Argeș, care a amendat BCR și alte trei bănci (Raiffeisen, Banc Post și Banca Românească) pentru că nu respectă prevederile legale la încheierea contractelor de depozit cu persoanele fizice. Mai exact, la BCR Argeș, OPC a descoperit că banca nu precizează în contractul de depozit faptul că, din dobânda acordată la depozit, va reține un procent aferent impozitului de 16% stabilit în conformitate cu prevederile legale în vigoare. De asemenea, BCR n-a precizat în contract nici procentul de reținere a impozitului valabil la data încheierii convenției de depozit. Astfel, prin neprecizarea în convenția de depozit, a faptului că banca va reține la sursă un impozit, precum și prin neprecizarea cuantumului acestuia la data semnării convenției, se încalcă dreptul consumatorului de a fi informat complet, corect și precis asupra caracteristicilor esențiale ale produselor și serviciilor oferite de operatorii economici.
Material realizat de Ioana Ştefan

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii