Web Analytics
scris miercuri, 04.09.2024

Bătrâni şi neliniştiţi! Păţania celor 11 seniori care s-au împotmolit pe munte

Intervenție mai specială la sfârșitul săptămânii trecute, în munții Argeșului. 11 pensionari din Timișoara și Ploiești, cu vârste între 69 și 73 de ani, neechipați corespunzător, au fost recuperați de salvamontiștii argeșeni.

Bătrâni şi neliniştiţi! Păţania celor 11 seniori care s-au împotmolit pe munte

Turiștii au plecat sâmbătă dimineață, 31 august, de la cabană. „Erau cazați la «Ursulețul» și au ieșit fiindcă au auzit că sunt trasee în zonă și au vrut să le facă. Nu aveau echipament și nici experiență foarte mare. Au mers în jurul cabanelor pe unde au mai fost”, ne-a povestit salvamontistul Cristian Toma.
Au ajuns la Vârful Bătrâna, au coborât în Căldările Bătrânei, dar pe traseu nemarcat, și voiau să coboare la Voina, aproape de locul unde erau cazați, când una dintre ei, o femeie de 72 de ani, a avut probleme medicale și nu s-a mai putut deplasa singură. Abia atunci și-au dat seama că o persoană din grup, o altă femeie, de 69 de ani, era de negăsit. „Au mers și s-au întâlnit cu niște culegători de ciuperci care le-au zis să coboare pe potecă. Ei au intrat într-o zonă nemarcată și când ne-au sunat atunci și-au dat seama că le lipsește o persoană din grup. Se întrebau unde e. Am găsit-o relativ repede pe doamna, pentru că a mers pe potecă, nu s-a abătut. Rămăsese mai în urmă, mergea un pic mai greu”, ne-a povestit Cristian Toma, care a atras atenția că zona era de jnepeniș și mai sunt animale sălbatice.

A fost chemat elicopterul să o transporte pe femeia de 72 de ani, iar patrula din Voina a plecat să îi coboare pe ceilalți membri ai grupului. Apelul a fost primit la ora 15:30 și, deja la ora 16, salvatorii montani, 14 de la Formația Câmpulung și doi jandarmi montani, erau pe drum. Numai că vremea a pus piedici elicopterului. „A decolat de la Brașov, a ajuns în zonă, a încercat de două ori, și troliu, și să aterizeze, n-a reușit, era vântul foarte puternic în zonă, ne-a zis pilotul”, a continuat salvamontistul. Au încercat să o ajute să meargă pe femeia de 72 de ani până a venit echipa cu targa, dar „cum se ridica îi tremurau picioarele și cădea, nu era de mers pe jos”, așa că a fost coborâtă cu targa. Până a doua zi dimineață, la 3:45, a durat operațiunea.

„Muntele e plin de astfel de oameni”

Salvamontistul Cristian Toma ne-a spus însă că mai sunt cazuri de pensionari care se aventurează pe munte. „Sunt foarte mulți de vârsta aceasta. Eu am întâlnit un bătrânel de 82 de ani, din Galați, la Lacul Capra. Mi-a spus că vrea să meargă pe Vânătoarea lui Buteanu, la 2507 m, și a ajuns pe Vânătoare. Muntele e plin de astfel de oameni”, atenționează salvamontistul.

Citește și Veteranul Helios, primul câine de avalanșă din România, a împlinit 12 ani!

Citește și De noaptea minţii! Ion Sănduloiu: „Un întreprinzător a sunat la Salvamont să întrebe ce avize îi sunt necesare pentru un cuptor de pizza pe Moldoveanu”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Caleidoscop

În 1956, fostul președinte Emil Constantinescu a absolvit Liceul ”Nicolae Bălcescu” 1956 - a...

Vlad Oprescu

Săptămâna trecută, pompierul argeșean Vlad Oprescu a cucerit titlul de campion la Jocurile...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...