Web Analytics

Bătălia politică pentru poliţie. Pentru şefia poliţiei

de | 10.08.2017 14:01 | Opinii

O viermuială gelatinos-puturoasă domină PSD Argeș la vârf în ultima săptămână. Miza o reprezintă șefia poliției județene. Se fac și se desfac diferite scheme de joc. Și asta la limita infracționalului, având în vedere că politicul, conform legii, n-are voie să-și bage coada în numirile comandanților de Inspectorate Județene. Practic însă, și asta conform legii junglei, în vigoare azi, politicul vrea să pună piciorul pe grumaz poliției pentru a avea control asupra dosarelor economice și nu numai. Controlul poliției înseamnă influență ce se decontează la capătul lanțului trofic, să nu ne facem nicio iluzie, în bani. O mână spală pe alta și amândouă cardul.

Uitați-vă doar la marile dosare economice începute cu surle și trâmbițe acum vreo cinci, șase ani și pierdute sau compromise, cu bună știință, de poliția argeșeană, undeva pe parcurs. Ați mai auzit ceva de Andreescu și Ghilencea, regii lemnului de pe Valea Doamnei și subiecți principali ai dosarelor Cheresteaua II și III, cu prejudicii de milioane de euro? Ați mai auzit ceva de dosarul Balastiera II, al cărui subiect penal e firma TGM în care îl regăsim printre acționari pe fostul polițist Laurențiu Bălan din dosarul permiselor, finul fostului șef al IPJ Argeș și proaspăt pensionar, Petre Ionițescu? Despre cel supranumit George Hoțu și balastiera Amfora, dosar lansat ca la premiile Oscar, pe covorul roșu al evaziunii fiscale, cu prejudicii de 5 milioane euro, ce să mai zicem? (Atenție, cifra am luat-o din comunicatul de presă comun Poliție-Parchet, nu am visat-o noi noaptea). Georgică a luat în primă instanță achitare și, dacă se ține tare în șa la Curtea de Apel Pitești, se poate da victimă, ba poate acționa statul român în judecată la CEDO și cere despăgubiri de milioane de euro. Dosarul lui George Hoțu e genul acela de dosar cu da sau nu, fără cale de mijloc. Ori omul e nevinovat și i s-a făcut dosar ca să fie scos de pe piață, ori a fost făcut scăpat de poliție, care a compromis dosarul spre a nu rezista în instanță. De ce? Pentru ca Hoțu să nu intre la beci și să denunțe jumătate din Consiliul Județean, un sfert din IPJ Argeș și Finanțe, plus două duzini de primari de comune cu care a lucrat și pe care i-a îndestulat în ultimul deceniu. Cam așa se joacă jocul pe terenul poliției și al politicii. Iar asupra președintelui PSD Argeș, Șerban Valeca, se exercită o presiune infernală în ultima săptămână. Sunt două grupuri de interese care-l presează pe Valeca să-și dea Ok-ul politic pe numirea viitorului șef al IPJ Argeș. Primul îl vrea la butoane pe un pițiponc numit în funcție pe vremea PDL-ului, al doilea pe un caniche avansat pe vremea când vicepremier în guvernul Ponta era Daniel Constantin. Iar în spatele fiecărui grup s-au aliniat persoane interesate: milionari în euro, chestori, deputați, prinți consorți, dezvoltatori imobiliari, evazioniști și, nu în ultimul rând, președinți.
Ce mutare va face președintele-senator Șerban Valeca? Dacă o va face, totuși, având în vedere că nu e treaba lui, ca șef de partid, să influențeze numirile de șefi de poliții județene.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii