Web Analytics
scris joi, 08.10.2020

Bătaie de joc la Ambulanţa Argeş: sporuri antiCovid de 24, 42 şi 99 lei pentru munca din timpul pandemiei

# „Salariații de la Ambulanță au strâns sporurile umilitoare antiCovid într-o cutie a milei. Nici nu vor să le primească”, declară Doina Fănică, șefa sindicatului Sanitas

Bătaie de joc la Ambulanţa Argeş: sporuri antiCovid de 24, 42 şi 99 lei pentru munca din timpul pandemiei

# Ce ne puteți spune despre protestul de la începutul acestei săptămâni de la Serviciul de Ambulanță Argeș?
– A fost un protest spontan, nu a fost organizat. Pe mine m-a sunat liderul de acolo și a trebuit să mă duc. Au fost circa 100 de salariați nemulțumiți din cauza faptului că li s-a dat și li s-a calculat sporul conform Legii 56/2020 și conform ordinului 1070/2020. Acest spor a fost acordat pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19. Conform acestei Legi 56, el a fost votat în unanimitate în Parlamentul României, a fost promulgată legea de către președintele țării și acum, când să li se recunoască și să li se dea acest spor în procent de 20%, doamna manager Luminița Paul de la Ambulanță, printr-o decizie unilaterală și fără consultarea sindicatelor, le-a acordat pe secunde și pe minute. Astfel, pe 5 luni a rezultat o sumă de bani umilitoare, de 42 de lei, de 24 de lei, de 99 de lei.
# Și cât ar fi trebuit să primească un salariat de la Ambulanță?
– Dacă s-ar fi dat pe timpul efectiv lucrat zilnic, conform și precizărilor de la Ministerul Sănătății, trebuia să primească pe lună în jur de 1.000 de lei.

„Doamna manager de la Ambulanță a stabilit aceste sporuri printr-o hotărâre unilaterală ”

# Și cum s-a ajuns la aceste sporuri ridicole?
– Vă spuneam că doamna manager a decis asta, printr-o hotărâre unilaterală. Și spun unilaterală, pentru că acest spor nu s-a discutat nici în Comitetul director, nu s-a consultat nici cu sindicatele, să convenim procentul și să stabilim acordarea efectivă. Mai mult decât atât, pe 24 septembrie am discutat că nu este corect să se acorde pe minute, pe secunde și ne-a spus că revine asupra deciziei și că va acorda sporul pe timpul efectiv lucrat. Lucru ce nu s-a întâmplat și astfel oamenii și-au manifestat nemulțumirea. Mai mult decât atât, salariații au strâns aceste sporuri umilitoare într-o cutie a milei și nici nu vor să le mai primească. Noi am fi contestat în instanță, dar nu există decizie în acest sens…
# Ce urmează să faceți?
– Vreau să vă spun că la discuții a participat și dl. prefect Emanuel Soare și s-a convenit să se refacă sumele pe 5 luni, să solicite Ministerului Sănătății și să le deconteze pe timpul efectiv lucrat, deci nu pe secunde, nu pe minute, să le acorde pe timpul efectiv lucrat zilnic de către salariați.

„Nu trebuie să-i umilim și să nu le acordăm drepturile printr-o interpretare sau o rea-voință a unei conduceri”

# Au fost astfel de probleme și la celelalte unități spitalicești din județ?
– Pe minute și secunde eu nu știu să se fi calculat așa pe niciunde… Mai sunt 5 spitale din județ unde trebuie să se acorde acest spor. La Spitalul Județean de Urgență s-a calculat pe timpul efectiv lucrat, spital care este unul suport Covid. La Spitalul Municipal Curtea de Argeș, care este spital non-Covid, și ei mai au de acordat sporuri la triajul epidemiologic, iar sumele sunt mult mai mici. La Spitalul de Pediatrie, la Ștefănești, care este tot non-Covid și numai pentru recoltare, triaj epidemiologic și saloanele tampon pentru suspecți Covid, și la Spitalul Municipal Câmpulung, unde este spital Covid s-a acordat pe timpul efectiv lucrat zilnic pe o lună la secțiile și compartimentele Covid, urmând ulterior să se deconteze integral retroactiv și celelalte luni. Deci, oamenii sunt nemulțumiți de modul de calcul, de decizia luată unilateral și la care se adaugă faptul că nici stimulentul de risc, cel de 2.500 de lei acordat prin lege, din 16 martie până în 7 aprilie, nu a fost acordat tot printr-o interpretare eronată a legii. Sunt și acolo 35-40 de salariați nemulțumiți. Se mai adaugă și o altă nemulțumire, și anume sporul pentru condiții de muncă deosebit de periculoase, care este acordat la nivel minim de 55%, nu 85%, iar pentru asta vom face separat acțiune în instanță, ținând cont că ne confruntăm cu această pandemie din 16 martie. Sunt suprasolicitați, sunt obosiți, au fost în prima linie a luptei antiCovid și nu trebuie să-i folosim și să-i umilim neacordându-le drepturile conferite prin lege. Și asta doar fiindcă se interpretează cu rea-voință de către conducerea unității. Mai trebuie spus că ei se confruntă și cu lipsă de personal. La Ambulanță sunt 344 de salariați pe cele 8 substații și pe sediul central, iar în 2011 erau 394.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită