Baschet în vremuri de coronavirus. Interviu cu Sorin Căprărescu, team manager la BCM U Piteşti: „Jucătorii au contractele reziliate, sunt la casele lor. Iar staff-ul – în şomaj tehnic”

de | 16.04.2020 13:21 | Sport

# Ce s-a stabilit la nivel de federație în privința campionatului din acest an?
– Am avut săptămâna trecută o videoconferință cu toți președinții de cluburi și cu Federația Română de Baschet vizavi de situația actuală și despre campionat. Toate cluburile suntem de acord ca să încheiem campionatul acesta, sezonul 2019-2020, iar o decizie în acest sens o va lua federația, după ce se va ridica starea de urgență din România, respectiv 15 mai sau când se va ridica. Atunci se va decide dacă se va întrerupe campionatul, dacă se va îngheța, dacă se va continua. Însă toate echipele sunt de acord să înghețăm campionatul de anul acesta, adică să se închidă așa cum este acum. Ulterior, rămâne să vedem și să se decidă de către federație, dacă se va da sau nu titlul de campioană. Tot ceea ce depinde de sezonul 2019-2020, cum se va încheia, în ce condiții, se va stabili ulterior. O să mai avem o videoconferință în jurul datei de 15 mai.
# Toți jucătorii sunt acasă. Au un anumit program de pregătire? Care este situația lor?
– Toți jucătorii sunt plecați acasă, mai puțin Tony Bishop, Cameron Rudles și Iuri Fraseniuk, care au rămas în Pitești. Lui Fraseniuk i-a născut nevasta pe 4 aprilie, soția lui Tony Bishop trebuie să nască luna aceasta la București și acum este acasă, la Pitești, iar Rudles este acasă, la Pitești, la apartament, cu soția și cu cei doi copii. Nu a putut să plece acasă, în Letonia, de unde este soția. Sunt momentan aici. Toți își desfășoară activitatea după un program dat de antrenorul asistent Theodosis Paralikas. Fiecare face pregătirea acasă și așteptăm decizia federației, care, după părerea mea, va fi că se va îngheța sezonul.

„Dacă se va relua campionatul, ceea ce este puțin probabil, va fi o problemă”

# Care sunt jucătorii care au plecat în țările lor?
– Au plecat toți în țările de origine, cu excepția celor pe care i-am menționat mai înainte. Nikola Gajic a plecat acasă acum două săptămâni, pentru că s-a făcut un culoar de trafic către Serbia. Au plecat atunci șase sportivi din România, care au ajuns cu bine la casele lor, împreună cu familiile. Devin Darel Searcy a plecat și el acasă. Prima dată a plecat soția cu cei doi copii și ulterior a plecat și el, cu greu, dar a reușit să ajungă cu bine acasă. Gajic a plecat în America, soția lui fiind americancă, neputând să se ducă la el acasă, în Bosnia. Și cam atât, restul sunt aici… Jucătorii români sunt la casele lor, fiecare în localitatea din care provine.
# Care este situația cu contractele jucătorilor pentru că la un moment dat acestea se încheiau? Primesc bani în această perioadă? Sunt în șomaj tehnic?
– Noi am reziliat contractele, de comun acord cu fiecare jucător, iar dacă se va relua campionatul, ceea ce este puțin probabil, va fi o problemă. De aceea am spus că toate cluburile au trimis jucătorii acasă, iar dacă se va continua acest campionat, nu cred că mai avem cu cine să jucăm. Vom putea continua campionatul numai cu jucătorii români, ceea ce nu este de ajuns… Să ai doar 12 jucători activi la echipă este foarte greu.

„Dacă vor veni în România, jucătorii străini trebuie automat să intre în carantină 14 zile”

# Cu ce dată s-au reziliat contractele jucătorilor?
– Contractele au fost reziliate începând cu data de 15 aprilie 2020. Dacă se va relua campionatul și să revină jucătorii la echipă, va fi foarte greu. Dacă vor veni în România, jucătorii străini trebuie automat să intre în carantină 14 zile. Abia după această perioadă vor intra în pregătire, care trebuie să fie, de asemenea, de cel puțin 14 zile. Un scenariu ar fi că, dacă la 15 mai se va relua campionatul, noi trebuie să chemăm jucătorii din 15 aprilie, ca să stea două săptămâni în carantină și apoi două săptămâni să se pregătească. Nu poți să îi bagi să joace direct, așa că se reia campionatul. Intervin accidentări etc. Nu are rost! Totuși, părerea mea este că nu se va relua campionatul, dar decizia o va lua federația în jurul datei de 15 mai, după ce se va ridica starea de urgență.
# Să înțelegem că în aceeași situație cu jucătorii este și staff-ul tehnic?
– Staff-ul tehnic se află în șomaj tehnic. Acestea ar fi noutățile de la echipă. Ce va fi ulterior rămâne de văzut.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii