Web Analytics

Bancnotele improprii circulației se pot schimba cu altele noi la BNR

de | 16.03.2023 20:39 | Actualitate, Home

Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației pot fi schimbate cu altele noi. Este vorba despre cele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie. „Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie”, conform Băncii Naționale a României (BNR). Bancnotele uzate și deteriorate se schimbă şi se plătesc cu 100% din valoarea nominală. Bancnotele deteriorate într-un grad avansat, astfel încât identificarea şi autenticitatea lor nu se poate stabili de personalul cu atribuţii specifice de verificare, vor fi trimise la Banca Națională a României în vederea expertizării.

Citește și: Mecanicul trenului de călători care a provocat accidentul feroviar din Teleorman, sub control judiciar

În categoria „bancnote uzate” sunt încadrate următoarele tipuri de însemne monetare: bancnotele murdare, șifonate, pătate sau decolorate, inscripționate, cu elementul de identificare complet, în ambele poziții, dar șters sau ilizibil și care au suprafața întreagă; Bancnotele rupte, tăiate, perforate, dar ale căror caracteristici principale nu sunt alterate și care posedă elementul de identificare complet; Bancnotele care au fost rupte și reconstituite prin lipire.

Citește și: Edilul Câmpulung are ca administrator pe soțul administratorului

În categoria „bancnote deteriorate” se încadrează următoarele tipuri de însemne monetare:  bancnotele cărora le lipsește maximum 40% din suprafață, prin tăiere, decupare, rupere etc., dar la care elementul de identificare este complet și lizibil; bancnotele obținute prin lipirea mai multor fragmente ale aceleiași bancnote și care prin reconstituire formează minimum 60% din suprafață, iar elementul de identificare este complet și lizibil, cel puțin într-o singură poziție; bancnotele la care, prin expunere la o sursă de căldură, dimensiunile inițiale s-au micșorat prin contractare şi încrețire, dar nu prezintă lipsuri din suprafață, iar elementul de identificare este vizibil, în ambele poziții; bancnotele care prezintă lipsă din suprafața de maximum 40%, prin ardere în urma expunerii la o sursă de căldură, iar fragmentul rămas are dimensiunile inițiale micșorate prin contractare şi încrețire şi la care elementul de identificare este vizibil parțial sau în totalitate; bancnotele care au suprafața întreagă, dar sunt inscripționate cu desene sau cuvinte lizibile în spectrul ultraviolet.

În categoria „bancnote fără putere circulatorie” se încadrează însemnele monetare care au încetat să mai fie mijloace legale de plată, fiind retrase din circulație de Banca Națională a României.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *