Web Analytics

„Băiatul meu a murit cu zile la Spitalul Judeţean Argeş. Voi face plângere la Parchet”

de | 5.03.2020 13:28 | Dezvăluiri

# Gheorghe Hărăguş, tatăl artistului Tiberiu Hărăguş, mort la 58 de ani, acuză # Tiberiu Hărăguș s-a stins din viață marți, 25 februarie, la doar 58 de ani, în urma unui infarct miocardic # Gheorghe Hărăguș (89 de ani) spune că fiul său a fost inițial trimis de la Urgențe la Boli Infecțioase, iar de acolo a fost dus luni la etajul 6, la Cardiologie. „Băiatul meu nu trebuia dus la Cardiologie, ci la Terapie Intensivă, la etajul 1” # Tiberiu Hărăguș a câștigat zeci de premii la festivalurile naționale folk și a fost apreciat de nume grele precum Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu sau Vasile Șeicaru

Săptămâna trecută a căzut ca un trăsnet vestea morții cunoscutului folkist Tiberiu Hărăguș, la doar 58 de ani. Fondator al grupului folk P620 în 2007, Tiberiu Hărăguș susținuse mii de concerte în toată țara, era câștigător a zeci de premii naționale și apreciat de nume importante ale folk-ului precum Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu sau Vasile Șeicaru. O dramă teribilă, în special pentru tatăl său, care are 89 de ani și a venit la redacția Jurnalul de Argeș să ne vorbească despre băiatul său și să spună că „a murit cu zile la Spitalul Județean”.

„Pe acte se vedea clar că are probleme cu inima, de ce l-au dus la Infecțioase?”

Nu îl cunoșteam pe domnul Gheorghe Hărăguș. Când a ajuns în redacția Jurnalul de Argeș, mi-a arătat câteva poze cu fiul său și a început să plângă. S-a așezat pe un scaun și a început să își depene povestea, durerile și nemulțumirile.
„Am venit la dumneavoastră la ziar pentru că știu că vă pasă atunci când sunt probleme”, spune domnul Gheorghe Hărăguș. Un ardelean blând și cu voce domoală, Gheorghe Hărăguș nu își arată cei 89 de ani. E văduv de câțiva ani, iar singurătatea e acum și mai apăsătoare și sfâșietoare, când nu mai are nici soție și nici fiu… A lucrat 46 de ani în învățământ în Ardeal și Muntenia. A fost director opt ani la o școală din Ardeal și s-a căsătorit cu o piteșteancă. A fost dragoste la prima vedere, s-au căsătorit după numai o săptămână. Băiatul său a manifestat de mic talent pentru muzică. În urmă cu aproape zece ani, Tiberiu Hărăguș spunea într-un interviu că, prin clasa a șasea, părinții i-au cumpărat o chitară: ”M-am îndrăgostit pe loc de ea, am început să cânt după ureche, iar când părinții au văzut că am ceva talent, m-au înscris la Liceul de Artă”. Iar dragostea părinților pentru Tiberiu și pentru talentul său i-a făcut să decidă să se mute în 1974 la Pitești, pentru ca fiul lor să studieze la Liceul de Artă de aici, unul dintre cele mai bune din țară. Acum, când Tiberiu Hărăguș nu mai e, amintirile dor. Și dor rău, sfâșietor. Mă opresc din scris pentru ca domnul Gheorghe Hărăguș să își șteargă lacrimile ce îi tot evadează din colțurile ochilor.
Îmi povestește și cum s-a întâmplat necazul cu băiatul lui iubit. „Duminică, pe 23 februarie, nu s-a simțit bine. M-a rugat să îi fac o frecție. Seara a chemat salvarea, avea și febră… A ajuns la Urgențe la Spitalul Județean Argeș, iar de acolo l-au trimis la Boli Infecțioase, cei de acolo gândindu-se că are gripă. Pe toate actele pe care le avea cu el scria clar că are probleme cu inima, făcuse investigații și la București în ultimii ani, de ce l-au dus la Infecțioase? A prezentat nora mea toate actele lui. Luni dimineața m-a sunat Tibi să îmi spună că nu mai are febră. Apoi s-a simțit din nou rău și l-au dus iar la Spitalul Județean. Numai că acolo l-au dus la etajul șase, la Cardiologie. Trebuia să îl ducă pe băiatul meu la etajul unu, la Terapie Intensivă. De ce nu l-au dus acolo? Voi face plângere la Parchet după ce ne mai liniștim și voi arăta toate actele medicale”, spune Gheorghe Hărăguș. Sunt întrebări ce dor. Întrebări născute din revoltă și dintr-o tristețe copleșitoare. Lacrimile nu îi dau pace.

„În Ardeal nu s-ar fi întâmplat una ca asta”

Multă revoltă și durere în sufletul domnului Hărăguș: „În Ardeal nu s-ar fi întâmplat una ca asta. Am venit în 1974 din Ardeal la Pitești, ca să îi fie bine lui Tibi… Cea mai mare greșeală a fost că am venit din Ardeal la Pitești… La spitalele din Ardeal nu s-ar fi întâmplat așa ceva…”.
Gheorghe Hărăguș îmi povestește cu mândrie despre cariera fiului său, născut pe 20 martie 1962 în comuna Buceș, sat După-Piatră, în județul Hunedoara. „Când avea șapte ani și era elev într-un sătuc din Munții Apuseni, băiatul meu cânta muzica moțească. Școala din satul natal dădea spectacole în diferite localități din județul Hunedoara, unde Tibi întotdeauna încânta publicul cu vocea sa. A îndrăgit de mic muzica folk. La Liceul de Muzică din Pitești a cântat în orchestra școlii, ca solist vocal și cu chitara. Băiatul meu a fost unul dintre oamenii care au făcut în viață exact ce le-a plăcut, adică muzică. A câștigat nenumărate premii naționale, a fost iubit de public și respectat de nume mari ale folk-ului cu care a cântat, precum Mircea Vintilă, Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Vasile Șeicaru și Ducu Bertzi. Băiatul meu a învățat multe generații de copii să cânte la chitară… Vă rog să nu îl uitați!”, își amintește Gheorghe Hărăguș.
„Plec acum, mă duc la Dedeman să iau niște plăci speciale, ca să îi punem pe mormânt…”, mai spune Gheorghe Hărăguș, după care lacrimile încep să îi curgă din nou necontrolat. E multă durere pe chipul acestui om bun, cu care nu poți să nu empatizezi.

Ce spun reprezentanţii Spitalului Judeţean

„Pacientul a ajuns la Spitalul Județean Argeș cu simptomatologie de tip infecțios, care i-a agravat patologia preexistentă, complicațiile ducând la deces. Astfel, precizăm că s-a prioritizat urgența pentru care pacientul s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe. De aceea a fost transportat la Boli Infecțioase. S-au respectat pașii în acest caz. Mai trebuie spus că secția Cardiologie are propria secție de Terapie Intensivă. Mai precizăm că unul dintre membrii familiei a solicitat scutire de necropsie, aceasta în urma discuției cu toți membrii familiei. În respectiva cerere a fost menționat faptul că nu sunt obiecții cu privire la diagnostic, îngrijire și tratament și că nu vor exista revendicări ulterioare”, ne-a declarat Cristina Cazacu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Argeș.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii