Web Analytics

În prima zi de Rusalii, la Hârsești, Argeș, are  loc „Sărbătoarea Călușului”

de | 4.06.2023 15:47 | Actualitate, Cultură, Home

Sărbătoarea coincide cu Ziua Comunei și va începe după ora 16.00 cu dansul cetelor de calușari din peste 15 comunităti din Argeș și Olt.

Manifestarea tradițională de pe  Valea râului Cotmeana este una de tradiție și se păstrează din generație în generație.  
Citește și: Anchetă la Ministerul Sănătății după acuzațiile de șpagă cu cârnați de Pleșcoi

Ca în fiecare an de Rusalii, în Duminica Moșilor, gospodarii din mai multe așezări precum: Hârsești, Bârla, Stolnici, Costești, Lunca Corbului, dar și din județele vecine: Olt și Teleorman deschid larg porțile caselor și îi așteaptă pe vașnicii călușari, împreună cu fiii și oaspeții, acasă, în vatra satului din zona de sud a României.

Comuna Hârsești este gazda, astfel că în această duminică, după orele prânzului și după slujba de Rusalii, aici, pe o scena amenajată în aer liber, are loc petrecerea câmpenească cu lăutari.   Manifestările de la Hârsești încep cu decernarea diplomelor de longevitate și fidelitate în căsnicie cetățenilor din comunitate care au împlinit 50 de ani sau mai mulți de căsnicie, apoi continuă cu spectacolul folcloric.

 Participă ansambluri și formații artistice de dansur și călușari din mai multe județe ale țării. 

 Printre acestea, Ansamblul din localitatea gazdă, cel de dansuri populare „Doruri de câmpie” precum și  Formația de călușari și Grupul folcloric „Dorulețul de câmpie” de la Căminul Cultural Hârsești,coordonați de Loredana Costache, vor evolua în fața  consatenilor lor. 

 De asemenea vor mai fi în spectacol soliști consacrați și formații de muzică populară din țară.

 Invitată în spectacol este interpreta din Argeș, Elisabeta Turcu precum și Orchestra de muzică populară „Doina Argeșului „.

Manifestările  se vor încheia la ceas de seară cu un foc de artificii.

   Constantin PAŞOL

           jurnalist

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *