Web Analytics

Avocatul Poporului Argeș. Drepturile gravidelor și ale proaspetelor mămici sunt ignorate la locul de muncă !

de | 29.07.2022 18:34 | Actualitate, Home


Biroul Teritorial Pitești s-a sesizat din oficiu și a solicitat la Inspectoratele Teritoriale de Muncă Argeș/Vâlcea, Direcțiile de Sănătate Publică Argeș/Vâlcea și Instituțiile Prefectului Județul Argeș/Vâlcea date relevante referitoare la respectarea legislației în vigoare privind protecția maternității la locul de muncă.
Răspunsurile provenite de la autoritățile chestionate au scos în evidență faptul că nu toți operatorii economici și nu toate instituțiile publice active pe raza celor două județe informează Direcțiile de Sănătate Publică cu privire la salariatele însărcinate și modul de aplicare a legislației de protecție a maternității la locul de muncă. Asta, în cazul în care o cunosc, am spune noi.

Citește și Ca urmare a incendiilor tot mai dese, Avocatul Poporului îi cere primarului Gentea să reducă perioada de intervenţie la depozitele ilegale de deşeuri

Direcția de Sănătate Publică Argeș a înregistrat 390 de dosare privind protecția maternității la locul de muncă provenind de la un număr mic de unități industriale, unități sanitare și unități comerciale din județ, situație ce relevă necunoașterea, de către angajatori, a obligațiilor ce le revin cu privire la întocmirea rapoartelor de evaluare a condițiilor de muncă pentru salariata însărcinată sau lăuză. În contextul arătat, Instituția Prefectului Județul Argeș a solicitat Inspectoratului teritorial de Muncă Argeș și Direcției de Sănătate Publică dispunerea de măsuri ferme și aplicate în ceea ce privește cunoașterea și punerea în practică a dispozițiilor legale în materia respectării drepturilor maternității la locul de muncă precum și de control și sancționare a încălcării normelor în vigoare.

Foarte grav, în timpul anchetei a fost descoperit faptul că există un număr semnificativ, raportat în cursul unui singur an calendaristic, de gravide cu probleme sociale, minore sau neînscrise la medicul de familie.

Drept urmare, Instituția Avocatul Poporului Argeș a solicitat prezentarea, în cadrul comisiilor de dialog social, la nivelul prefecturilor din Vâlcea și Argeș a unor materiale privind drepturile care li se cuvin salariatelor gravide sau mame lăuze sau care alăptează. De asemenea, s-a lăsat cu verificări din partea ITM iar rezultatele controalelor efectuate în perioada 01.01.2021-20.05.2022 au evidențiat neconformități pentru care au fost aplicate sancțiuni contravenționale angajatorilor prinși în ofside.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *