Web Analytics

Aviz de mediu pentru viitorul mall din Piteşti. El vine la pachet cu blocuri de 16 etaje

de | 31.01.2019 13:59 | Economie

# Documentul e valabil și pentru un pasaj rutier peste calea ferată, în zona Lânăriei, și un sens giratoriu

Pe 23 ianuarie, Agenția pentru Protecția Mediului Argeș a emis avizul de mediu pentru obiectivul „PUZ – Construire centru comercial și locuințe colective cu spații comerciale (2S+P+16E), împrejmuire teren, branșamente, utilități, platforme acces incintă, organizare șantier, construire sens giratoriu și pasaj peste calea ferată, propus a se implementa în municipiul Pitești, Zona Unități Industriale, Zona de Protecție CFR, strada Tudor Vladimirescu nr. 113-115C, județul Argeș”. În acest fel a fost parcursă una din etapele premergătoare deschiderii efective a șantierului care va schimba fața celui mai vitregit cartier piteștean și va rezolva una din marile probleme de trafic rutier și pietonal cu care se confruntă orașul. Legat de fazele următoare și de viitorul acestei investiții am discutat cu oamenii de afaceri Gheorghe Badea și Constantin Pănescu, direct implicați în realizarea acestui obiectiv.

Gheorghe Badea: „Sperăm ca peste cel mult un an să înceapă construcția în Tudor Vladimirescu”

15 gheorghe badeaGheorghe Badea: „Da, așa este, s-a obținut avizul de mediu, acum urmează să se obțină toate celelalte avize, autorizații, acorduri și alte hârtii în buna tradiție românească și, după toată această muncă invizibilă, care la un obiectiv de acest gen și de această amploare durează minimum doi ani, să se treacă efectiv la realizarea investiției, care nu cred că va dura mai mult de un an și jumătate, că așa e la noi, obținerea hârtiilor durează mai mult decât construirea obiectivului. Cum unul dintre cei doi ani a trecut deja, sperăm ca la anul pe vremea asta să fie deschis șantierul. Vreau să subliniez încă o dată cel mai important avantaj pe care acea zonă și orașul în ansamblul lui îl obține prin această investiție și anume pasajul rutier peste calea ferată, care va lega cartierul Tudor Vladimirescu de axul central al Piteștiului. Nu e de neglijat nici faptul că, spre deosebire de alte centre de acest gen, mall-ul de acolo nu are doar o notă comercială, ci va avea și spații de producție, ceea ce înseamnă multe locuri de muncă, în primul rând”.

Constantin Pănescu: „Mai e cale lungă și sunt interese multe; să sperăm că dezvoltatorul va avea răbdare”

Ceva mai pesimist decât Gheorghe Badea, omul de afaceri Constantin Pănescu a declarat pentru Jurnalul de Argeș: „Mai e cale lungă până vom ajunge să vedem un șantier acolo, cel puțin doi ani, estimez eu. Avizul de mediu s-a dat, da, este un aviz de principiu, cum sunt toate în faza asta, dar mai trebuie o groază de alte avize și autorizații de la CFR, de la drumurile naționale, de la drumurile județene, exproprieri care trebuie făcute de către municipalitate, iar la cum merg lucrurile și la ce legi se dau și cum se dau în țara asta, știi când începi un lucru, dar nu știi niciodată când îl termini și dacă îl mai termini. Și eu trebuie să mă mut de acolo (compania Metabet, al cărei proprietar e Constantin Pănescu, n.red) și să mă restrâng pe cele 9 hectare care îmi mai rămân și, la fel, stau cu proiectul făcut de un an și ceva și aștept tot felul de hârtii și avize de la cine vrei și de la cine nu te aștepți, așa că mai e mult. Plus că sunt și multe interese aici, vă dați seama că sunt mulți care or să moară pentru că acest mall se construiește în buricul târgului și nu o să se mai ducă lumea până pe autostradă sau nu știu unde la cumpărături. Acum, ce să zic, să sperăm că se va realiza și să sperăm că dezvoltatorul va avea răbdare, pentru că s-ar putea să nici nu aibă. Mă bazez însă pe faptul că a mai construit în România și știe cum merg lucrurile la noi și asta îmi dă speranța că va avea totuși răbdare”.

Mall-ul din Tudor Vladimirescu, în cifre și nu numai…

La începutul anului 2018, un consorțiu sud-african care are deja investiții similare și de anvergură în România și-a anunțat intenția de a prelua un teren de 8 hectare din zona Lânăriei – Tudor Vladimirescu de la oamenii de afaceri Gheorghe Badea și Constantin Pănescu pentru construirea unul pol urban care va avea drept nucleu un mall de mari dimensiuni, investiție care s-ar ridica la 80 de milioane de euro. De asemenea, investitorii și-au anunțat și disponibilitatea de a construi și un pasaj rutier și pietonal suspendat care să lege cartierul de axul central al orașului, pasaj care imediat după finalizare ar urma să fie predat cu titlu gratuit orașului. Dată fiind finanțarea exclusiv privată a acestui obiectiv, această investiție nu va avea niciun impact asupra bugetului local. Printr-o astfel de investiție va avea loc o regenerare urbană a unei zone industriale, poluante, care se află în stadiu avansat de degradare, zona fostei Textila Gară și parțial Metabet, o zonă de aproximativ 15 hectare, atractivă social și urbanistic, care include proiectul propriu-zis, dar și zonele limitrofe acestuia. Practic, un proiect dezvoltat pe 8 hectare va conduce la reabilitarea și redarea în circuitul urban a unei zone cu o suprafață de aproape două ori mai mare. Nu în ultimul rând, prin ridicarea noului mall se va realiza un pol social de atracție, modern, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 55.000 metri pătrați, cu aproximativ 130 spații comerciale, în care vor fi prezenți toți marii retaileri. Va exista, de asemenea, o zonă de entertainment, cu un cinema modern cu 8 săli, spațiu de joacă pentru copii, spațiu de activități recreative pentru adolescenți, dar și un hypermarket, cel mai probabil din rețeaua Carrefour. Ca urmare a acestei investiții se vor crea aproximativ 1400 locuri de muncă pe perioada operării și aproximativ 900 locuri de muncă pe perioada construcției. Demn de menționat este și faptul că activitatea industrială din zonă va fi relocată, cu păstrarea locurilor existente de muncă. Demn de remarcat este și faptul că noul pol urban va include și un ansamblu nou de locuințe, care se vor adăuga celor deja existente în zonă.
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii