Călin Vlasie este o adevărată instituție culturală, făcând enorm pentru imaginea Piteștiului în țară, prin înființarea Editurii „Paralela 45”. Dacă pe plan local nu i se recunosc meritele, în schimb, în 2008, i s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria A – „Literatură”, de către Președinția României.
Poet, eseist, publicist, editor, născut în 1953, Călin Vlasie a făcut studii de psihologie-pedagogie la București. A lucrat ca logoped și psiholog clinician la Snagov și Pitești (1978-1990). Pe când era șeful Laboratorului de Psihologie din Pitești, a salvat câțiva poeți de represaliile fostei Securități (pentru că mai „scăpaseră” versuri anticeaușiste), dându-le adeverințe prin care atesta că aceștia avuseseră tulburări psihice!
Este membru fondator al Cenaclului de Luni (1977), alături de Mircea Cărtărescu, Radu Călin Cristea, Florin Iaru, Traian T. Coșovei și Nini Stratan, cenaclu condus de Nicolae Manolescu și din care s-a născut celebra Generație 80. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1990) și al PEN Club România (din 2015).
Călin Vlasie a debutat cu volumul „Neuronia” (1981), cu o elogioasă prezentare a criticului literar Nicolae Manolescu. Au urmat: „Laborator spațial” (1984; titlul original: „Laboratorul”), „Întoarcerea în viitor” (1990), „Un timp de vis” (1993), „Acțiunea interioară” (antologie, 1999), „Poezie și psihic” (jurnal de idei, 2003), „Strategia de a moșteni nebuni cinstiți sau ridicarea la putere” (publicistică, 2016), „Știința apropierii de viitor” (interviuri, 1987-2017), „Opera poetică” (2017).
Foarte recent, Călin Vlasie a publicat, la Editura Cartea Românească, un nou volum de versuri, „micile întâmplări” (cu ilustrațiile autorului). Volumul a făcut vâlvă printre criticii literari, apărând mai multe cronici în revistele literare din țară.
Jean Dumitraşcu
Citește și „M-am retras din asociaţie acum zece ani. Numele meu a fost vehiculat aiurea…!”
0 Comentarii