Economiștii atrag atenția că o majorare a TVA la 21% va duce la o creștere a prețurilor de 1,8% și va frâna creșterea economică. De asemenea, TVA mărit va duce și la o explozie a evaziunii fiscale.
Reprezentanţii industriei HoReCa susţin că majorarea TVA de la 9% la 11% la mâncare va conduce la o creştere a preţurilor pentru consumatorul final cu aproximativ 1,8%, în paralel cu frânarea creşterii consumului şi creşterea evaziunii fiscale, aşa că, în final, încasările dinTVA la bugetul de stat provenite din industria restaurantelor ar fi mai mici în 2025.
Citește și Șeful Salvamont Argeș vorbește despre o altă victimă ucisă de urs anul acesta: „Da, turista din Spania cu mâna făcută praf a murit”
Citește și Motociclist omorât de urs la Vidraru
”Estimările noastre indică o scădere a cifrei de afaceri cu circa 15% în 2025, până la 5,5 miliarde euro, comparativ cu estimarea de 6,5 miliarde euro pentru 2024. Această diminuare se va datora, pe de o parte, frânării consumului din cauza creşterii preţurilor şi a incertitudinii economice, iar pe de altă parte, creşterii evaziunii fiscale. Paradoxal, deşi TVA-ul ar fi majorat, proiecţiile noastre arată că încasările din TVA la bugetul de stat provenite din industria restaurantelor ar fi mai mici în 2025 (0,74 miliarde euro) decât în 2024 (0,75 miliarde euro)”, ase arată într-un comunicat al HORA (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România).
Asociaţia îşi exprimă ferm dezacordul faţă de această abordare, care sancţionează un sector productiv şi transparent, având în vedere utilizarea caselor de marcat conectate la ANAF şi implementarea programelor e-Factura, eTVA, eTransport etc.
HORA solicită Guvernului să reconsidere această decizie, să o limiteze ca durată şi să analizeze cu atenţie impactul său real şi de durată asupra economiei şi societăţii, având în vedere necesitatea revenirii la TVA de 9% la mâncare.
0 Comentarii