Web Analytics

Autostrada Pitești-Sibiu, construită în baza unor studii de fezabilitate depășite

de | 14.09.2017 11:29 | Actualitate

autostrada pitesti sibiuAutostrada Pitești-Sibiu ar putea avea grave probleme de construcție, întrucât Compania Națională de Autostrăzi ignoră în totalitate observațiile experților europeni și anunță că va contracta lucrările în baza unor studii de fezabilitate depășite, datând din 2008 și având foarte multe deficiențe.

Un raport realizat în 2013 de Jaspers, consultantul independent al Comisiei Europene, a scos la lumină numeroase deficiențe ale studiului de fezabilitate realizat în 2008 pentru autostrada Sibiu – Pitești. Potrivit documentului, pentru prima autostradă montană din țara noastră e necesar un studiu geotehnic cuprinzător, numai că în SF-ul din 2008 toate terasamentele, săpăturile, structurile și tunelurile au fost analizate insuficient și neadecvat din punct de vedere geotehnic, în neconcordanță cu normativele europene. Spre exemplu, vechiul studiu are doar 300 de foraje, față de cele minim 2.200 pe care le propun experții europeni.

În luna august a acestui an, după ce a reziliat contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate (contract încheiat în 2014-2015, pe o sumă mult prea mică și gestionat defectuos), Compania de Autostrăzi a anunțat că intenționează să liciteze lucrările pentru sectoarele montane – cele mai grele și complexe tronsoane de autostradă care se vor construi în România – pe baza SF-ului din 2008, considerat depășit, deși rezultatul ar putea fiunul catastrofal.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii