Ai avut vreodata senzatia ca unele lucruri le faci fara sa-ti dai seama de repercusiuni? Indiferent ca vorbim de cumparaturi online, depuneri de bani pentru a juca jocuri de noroc online sau pur și simplu scrollat pe internet, ai pus vreodată stop?
Autoevaluarea nu înseamnă să te judeci. înseamnă să te asculti, să vezi ce functionează și unde ai cu adevarat control.
Eu de exemplu nu ma pot abtine atunci cand vad un nou bonus fara depunere la un cazino online. Asta deoarece mi-a intrat in minte faptul ca pot castiga bani reali fara ca eu sa am un risc financiar. Asta si din cauza ca de cateva ori am putut sa retrag bani din aceste oferte fara depunere.
In cele ce urmeaza, vom vorbi despre cum iti dai seama daca obiceiurile tale sunt sanatoase, de ce este importanta autoevaluarea obiceiurilor, care sunt semnele ca e timpul sa-ti pui intrebari si despre instrumente si metode de autoevaluare.
De ce este importanta autoevaluarea obiceiurilor?
Obiceiurile se formeaza destul de usor, mai ales din plictiseala. Acest lucru l-am observat si la mine. Atunci cand nu ma ce face, ma pun pe canapea si ma uit pe Tiktok, iar uneori ajung sa petrec chiar si peste 2 ore fara sa ma mai misc din loc.
Un alt lucru pe care il fac zilnic este sa deschid imediat telefonul dupa ce ma trezesc. Asadar, autoevaluarea intervine aici. E acel moment cand ma gandesc: ce fac cel mai des,si mai ales, de ce?
Si daca tot ti-am spus mai sus despre jocurile de noroc online, in acest domeniu, autoevaluarea poate face diferenta intre o sesiune de joc relaxanta si o problema care se poate agrava. Daca simti ca ai pierdut echilibrul, primul pas este sa constientizezi. Al doilea, sa cauti sprijin si solutii. Daca observi ca jocurile de noroc incep sa aiba un impact negativ asupra vietii tale de zi cu zi, afla cum tratezi dependenta de jocuri de noroc.
Asadar, autoevaluarea ajuta la: constientizarea activitatilor zilnice, detectarea unor tipare negative care pot duce la dependenta sau probleme in viata personala.
Semne că e timpul să-ți pui întrebări
In continuare, iti prezint cateva semne care pot indica faptul ca ai nevoie de o autoevaluare sincera:
- Ai cumparat ceva scump si apoi ti-ai dat seama ca nu aveai nevoie de acel produs, ci doar de validare ca ti-l permiti? Ai petrecut foarte multe ore pe aplicatii precum Tiktok sau Facebook si la final ai avut senzatia ca ai pierdut ziua?
- Nu poti sa te tii de promisiuni? De exemplu ai spus ca de maine incepi sa mananci sanatos sau ca de maine nu mai depui bani la jocuri de noroc?
- Pierzi notiunea timpului – daca vezi ca nu te poti opri din stat pe telefon sau din gaming, atunci poate ar fi cazul sa te autoevaluezi. Si eu am facut acest lucru in momentul in care petreceam peste 8 ore pe zi in Dota 2. Am observat ca jocul ma controleaza, astfel ca am inceput sa fac alte activitati pentru a nu mai pierde timp pretios pe care il puteam folosi pentru alte lucruri mult mai importante
- Daca incepi sa eviti prieteni, sa neglijezi munca sau sanatatea pentru a repeta un obicei, atunci e destul de clar ca trebuie sa faci o schimbare.
Instrumente și metode de autoevaluare
Te poti folosi de cateva metode simple prin care iti poti analiza comportamentul tau de zi cu zi.
Poti incepe prin a nota activitatile tale in notitele telefonului si prin a observa care sunt cele repetitive care iti ocupa cel mai mult timp. De asemenea, poti nota pe o scara de la 1 la 5 ce activitati iti ofera satisfactie si ce activitati sunt facute pur si simplu de plictiseala.
Iar daca vorbim despre dependenta de jocuri de noroc, vorbeste cu cineva in care ai incredere: un prieten, sau un specialist din domeniu. Am avut si am in continuare prieteni care sunt dependenti de jocuri de noroc, doar ca, in momentul in care au apelat la ajutor specializat, au constientizat riscurile si au redus la minim impactul in viata de zi cu zi.
Ce faci mai departe dacă simți că pierzi controlul?
Atunci cand constientizezi ca pierzi controlul, este momentul sa incepi sa preiei din nou fraiele. Daca incerci sa tai un obicei brusc, fara a face nimic in locul acestuia, risti sa-ti pierzi motivatia. Cel mai bun exemplu pe care ti-l pot da este unul din viata mea si anume sala de fitness. Daca trece cel putin 1 saptamana fara sa ma duc la sala, imi pierd total motivatia de a ma mai duce ulterior. Insa daca fac alte activitati precum jogging, ma simt motivat in a ma duce in continuare, deoarece am continuat oarecum procesul.
Stabileste un plan realist pe care sa-l respecti, daca simti ca pierzi controlul. De exemplu:
- „Trebuie sa ies la o plimbare de 30 de minute in loc sa stau pe Tiktok”
- „Nu vreau sa ma mai joc jocuri pe calculator dupa ora 21:00”
- „Imi limitez depunerile sau timpul petrecut pe o platforma de jocuri de noroc online”
Nu ezita sa cauti sprijin atunci cand ai nevoie.
0 Comentarii