Au venit în control de la minister şi au plecat în excursie cu don Armando

de | 3.08.2016 17:06 | Dezvăluiri

Săptămâna trecută, o echipă de control formată din mai mulţi oficiali ai Ministerului Mediului şi Romsilva, consilieri ai Gărzii Forestiere Ploieşti şi ofiţeri ai Inspectoratului General al Poliţiei au poposit în ograda Direcţiei Silvice. Motivul acestei incursiuni pe meleagurile argeşene? O scurtă excursie de circa trei zile organizată de şeful Direcţiei Silvice, Armand Chiriloiu, prin părţile Domneştiului şi pe la Vidraru, chipurile, pentru cercetarea unei sesizări ajunse la Ministerul Mediului. Cert este că înalţii oaspeţi au venit, au vizitat şi au plecat… aşa cum au venit, fără a întocmi vreun act de constatare.

Fabrica de cherestea de la Domneşti, prinsă în circuitul turistic al oaspeţilor de la Minister

De curând, la Ministerul Mediului a ajuns o sesizare în care erau prezentate numeroasele nereguli ce ar exista la direcţia condusă de Armand Chiriloiu, de la probleme de personal, drumuri forestiere şi retrocedări de păduri, până la investiţii şi lucrări efectuate fără licitaţii pe la Ocolul Silvic Vidraru şi cabana Mozacu. Cum era şi firesc, în Argeş a fost trimisă o echipă de control, formată din tineri ingineri din cadrul ministerului de resort şi Romsilva, poliţişti şi inspectori ai Gărzii Forestiere. Numai că terenul fusese pregătit cu cinci zile înainte de consilierul directorului general al Romsilva, un anume Valeriu Georgescu, care s-a deplasat personal în Argeş pentru a planifica în amănunt excursia al cărei unic obiectiv era albirea directorului Chiriloiu. Cert este că marţi, 26 iulie, echipa de control s-a oprit la sediul Direcţiei Silvice, unde a avut loc o scurtă şedinţă. De acolo, înalţii oaspeţi, cu Armand Chiriloiu pe post de ghid turistic, s-au deplasat la fabrica de cherestea de la Domneşti, pe care au vizitat-o fugitiv. În ziua următoare, „excursioniştii” au fost plimbaţi pe la Vidraru, la ocolul silvic din subordinea DS Argeş. Acolo unde au fost ocolite, evident, pădurile unde se făcuseră anul trecut marcări ilegale, tăieri fără marcare sau tăieri de igienizare, valorificate ulterior la fabrica de cherestea de la Domneşti. Cert este că, după vreo trei zile de bănănăit fără rost pe meleagurile argeşene, oaspeţii lui Chiriloiu s-au întors la Bucureşti. Numai că, înainte de a pleca în Capitală, consilierii Regiei Naţionale a Pădurilor au capturat şi câţiva buşteni depozitaţi fără documente la sediul unei societăţi comerciale. Ghidaţi de directorul Chiriloiu, oficialii RNP au descins în Curtea de Argeş, la sediul societăţii comerciale Salcomex, care nu avea însă nicio legătură cu sesizarea cercetată. Doar că cine sapă groapa altuia, cade singur în ea şi exact asta i s-a întâmplat şefului de la Silvic. Trimisă cu dedicaţie la respectivul agent economic, echipa de control a găsit 7 metri cubi de bile de răşinoase depozitaţi în curte, în lipsa unui proces verbal de custodie. Buştenii au fost imediat confiscaţi şi, în urma cercetărilor s-a stabilit, cu stupefacţie, şi proprietarul lor: Ocolul Silvic Curtea de Argeş. Care, la rândul său, îi capturase în cursul anului de la diferite persoane care exploataseră ilegal masa lemnoasă. În lipsa unui spaţiu în care să depoziteze buştenii confiscaţi, ocolul silvic îi lăsase în curtea societăţii comerciale din vecinătate, fără a depune însă şi documente de custodie.

Directorul Chiriloiu, verificat de soţul subalternei

Printre membrii echipei venite în control s-au numărat trei consilieri ai RNP Romsilva, şi anume Valeriu Georgescu – consilierul directorului general al Romsilva, Gheorghe Vulcan – inspector în cadrul Serviciului Pază şi Protecţie, inginerul Cosmin Botez, precum şi un reprezentant al Gărzii Forestiere Ploieşti, consilierul Sorin Cîrstea. Acesta din urmă este nimeni altul decât soţul unei subordonate a directorului Armand Chiriloiu. Potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul Gărzii Forestiere Ploieşti, soţia consilierului Cîrstea este salariată a Ocolului Silvic Piteşti, aflat în subordinea Direcţiei Silvice conduse de Chiriloiu. Din câte am mai putut afla, Sorin Cîrstea este persoana desemnată de Garda Forestieră să verifice activitatea Direcţiei Silvice şi a ocoalelor din Argeş. Ceea ce presupune că acesta a venit în control în judeţul nostru tocmai pentru a se verifica pe sine, în loc să fie trimisă o delegaţie de la o altă Gardă Forestieră din ţară, aşa cum era normal de altfel.

Chiriloiu: „Le-am prezentat absolut toate documentele şi nu mi s-a reproşat absolut nimic”

Despre aceste verificări am discutat chiar cu directorul Armand Chiriloiu, care ne-a declarat că a fost vorba de un control urmare a unei reclamaţii anonime. „E o reclamaţie anonimă făcută. Este un control normal. Au venit, au constatat, le-am arătat toate documentele şi au plecat cum au venit. Le-am prezentat absolut toate documentele şi nu mi s-a reproşat absolut nimic”, spune şeful DS Argeş. Pe acesta l-am mai întrebat şi ce conţinea reclamaţia anonimă ajunsă la Ministerul Mediului. „Ce să vă spun? Poveşti, ce să fie?! Erau nişte generalităţi pentru a face un control pe toate compartimentele, doar s-o găsi ceva să fie. Dar, gândiţi-vă, că direcţia asta a fost controlată de la 1 ianuarie de Garda Forestieră, de Curtea de Conturi, de revizorii Regiei, deci nu-i găsiţi nimic în plus faţă de ce au constatat şi ceilalţi”, ne-a mai informat Chiriloiu. L-am mai întrebat pe şeful DS Argeş şi dacă a fost verificat, aşa cum se vehiculează, de soţul unei angajate a Ocolului Silvic Piteşti. „N-are treabă una cu alta! Absolut nicio treabă! Chiar n-a participat dl Sorin Cîrstea la acest control”, ne-a mai spus Armand Chiriloiu.

Oficialii din Ministerul Mediului tac mâlc

Am încercat să aflăm mai multe amănunte despre rezultatele controlului efectuat la Direcţia Silvică Argeş de la şeful Direcţiei de Comunicare şi Relaţia cu Parlamentul din cadrul Ministerului Mediului, Mihai Drăgan. „Trebuie să verific despre ce este vorba. Dacă controlul nu s-a încheiat, atunci rezultatele controlului devin publice în momentul în care raportul de control este finalizat. Vă rog să ne trimiteţi o adresă oficială, ca să verificăm şi noi la Direcţia Corp Control despre ce este vorba şi o să vă dăm răspunsul cât putem de repede”, ne-a comunicat directorul Drăgan. Ceea ce am şi făcut, însă până la ora închiderii ediţiei nu am primit niciun răspuns din partea Ministerului Mediului.
Iustina Harco-Burcea

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii