Web Analytics

Au dispărut 100 de litri de sânge de la Spitalul Judeţean Argeş

de | 25.07.2014 11:50 | Dezvăluiri

# Un nou scandal monstru în lumea halatelor albe # Din nou asistenta-șefă Tatiana Preduț este ţinta acuzaţiilor aduse de şefa secției de Terapie Intensivă, dr. Luminița Galbenu # Managerul Spitalului Județean, dr. Sorin Vasilescu, confirmă că pe numele asistentei-şefe Tatiana Preduţ au fost înaintate două dosare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti. După cum  Jurnalul de Argeş v-a mai informat, Şefa secţiei ATI a Spitalului de Urgenţă Piteşti, dr. Luminiţa Galbenu, cea care l-a înlocuit anul trecut pe doctorul Titi Păun, a  întocmit mai multe referate cu privire la activitatea asistentei-şefe a secţiei de Terapie Intensivă, Tatiana Preduţ, sesizări pe care le-a înaintat conducerii Spitalului, dar şi altor instituţii din Argeş (Prefectură, Consiliu Judeţean şi ASP) precum şi Ministerului Sănătăţii.

Respectivele referate nu au rămas fără ecou, ci au generat o anchetă administrativă şi cercetarea disciplinară a asistentei-şefe. Mai mult, potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Argeş, doctor Sorin Vasilescu, două dosare au fost depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, ambele vizând-o pe asistenta-şefă Tatiana Preduţ. În sesizările adresate Comitetului Director al Spitalului Judeţean şi managerului Sorin Vasilescu, doctoriţa Galbenu vorbeşte despre nereguli pe care le-a constatat la preluarea secţiei, atunci când a efectuat şi un control în gestiune, cele mai grave acuzaţii fiind cele legate de folosirea nejustificată şi fără control a unor medicamente cu regim de stupefiante, dar şi acuzaţii extrem de grave legate de dispariţia  unor importante cantităţi de sânge.

Fraudă în deconturile de la Toxicologie

În sesizările adresate Comitetului Director al Spitalului Judeţean şi managerului Sorin Vasilescu, doctoriţa vorbeşte despre nereguli pe care le-a constatat la preluarea secţiei prin decizia din 16.10.2013, însă cele mai grave acuzaţii sunt cele legate de folosirea nejustificată şi fără control a unor medicamente cu regim de stupefiante, respectiv a Mialginului, dar şi în manipularea Sevoranului, un anestezic volatil folosit în anestezia generală şi care are un cost de achiziţie foarte ridicat, acest lucru conducând la funcţionarea defectuoasă a aparatului de anestezie „prin pierderi mari şi nejustificate ale Sevoranului”. Luminiţa Galbenu a mai arătat că, deşi a solicitat în nenumărate rânduri, nu i s-a adus la cunoştinţă patrimoniul secţiei şi că s-a procedat la casare fără a fi anunţată şi fără a i se comunica ce anume se casează. Șefa de secţie mai vorbeşte în referate despre nereguli în activitatea personalului medical şi auxiliar (îngrijitoare pe post de infirmieră, infirmieră pe post de registrator medical) dar şi atitudinea agresivă, menţinerea unui climat conflictual pe secţia ATI şi modificarea datelor din sistemul informatic după bunul plac al asistentei-şefe Tatiana Preduţ. Conform referatului cu nr. 6197 din 20 martie 2014, doctoriţa Galbenu reclamă negru pe alb „fraudă în ceea ce priveşte decontul de cheltuieli al pacienţilor de Toxicologie de care e direct răspunzătoare (asistenta-şefă)”. De altfel, într-un alt referat, şefa secţiei a propus ca soluţie schimbarea din funcţie sau transferul asistentei-şefe Tatiana Preduţ.

Sângele și plasma, înregistrate cu un termen de valabilitate mult mai mare

Conform unor informaţii confirmate de managerul Sorin Vasilescu, toate acestea fac obiectul unuia dintre dosarele înaintate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, în timp ce un altul are ca obiect o sesizare întocmită la sfârşitul lunii mai a acestui an în care şefa secţiei ATI, dr. Luminiţa Galbenu, se referă la o altă situaţie la fel de gravă sau poate şi mai gravă, pentru că, în cazul în care se confirmă, ar putea fi vorba despre cantităţi importante de sânge integral, plasmă şi alte produse vitale, care nu au mai ajuns la pacienţii internaţi în ATI. Eroarea a fost descoperită în gestiunea informatizată în care produsele respective au fost înregistrate „în mod ilegal”, ceea ce a atras atenţia fiind termenul de valabilitate a acestora, decembrie 2014, deci un an de zile, având în vedere că înregistrarea a fost operată în data de 28.12.2013. O eroare flagrantă, având în vedere faptul că plasma proaspăt congelată are termen de valabilitate 6 luni, masa eritrocitară o lună, ca şi sângele integral, iar masa trombocitară o zi,  doctoriţa Galbenu menţionând că aceasta se administrează obligatoriu în primele ore de la primirea în secţie. „Toate produsele cuprinse în Anexa 2 (n.r. ataşată la dosar), nu au fost folosite la pacienţi, pentru că nu existau. La autocontrolul pe care l-am efectuat în UTS, nu am găsit niciun produs de sânge expirat. Asistentele din UTS nu au nicio explicaţie pentru această situaţie”, consemnează Luminiţa Galbenu. Valoarea produselor trecute în sistem ca având un termen de expirare mult mai mare decât cel real (din câte se pare  este vorba de 100 de litri de sânge), dar despre care actuala şefă a secţiei spune că,  expirate sau nu, acestea nu au fost găsite, se ridică la 11.115,26 ron, conform preţurilor din sistemul informatic.

Memoriul integral depus de doctoriţa Galbenu: „Nu pot raporta date false”

Vă prezentăm integral, mai jos, sesizarea doamnei doctor Luminiţa Galbenu, privind dispariţia unor cantităţi de sânge, plasmă şi alte produse din sânge în valoare de peste 100 de milioane lei vechi :

„Subsemnata dr. Luminița Galbenu, șef secție ATI, vă aduc la cunoștință următoarele:
La controlul consumului de sânge și produse de sânge efectuat în sistemul informatic, am constatat existența mai multor nereguli:
în data de 28.12.2013 d-na asistent șef Preduț Tatiana a operat consumul a 41 de unități masă eritrocitară, 50 de unități de masă trombocitară, 30 de unități plasmă proaspătă congelată și 59 de unități sânge integral-vezi Anexa 1 toate acestea sunt dirijate din gestiunea Transfuzii Sânge către Transfer partener cu nr. de fișă 21480 (Anestezie Terapie Intensivă consum) menționez că aceste produse nu au existat fizic în secție, fapt demonstrat de următoarele: la accesarea oricărui nr. de stoc din Anexa 2 (Aprobare medicamente) veți fi dirijat către nr. de factură electronică veche (din perioada 2009-2012) și dacă veți deschide această factură, veți descoperi produsul respectiv înregistrat alături de celelalte produse reale existente la acea dată. Veți observa că produsul înregistrat ilegal de d-na Preduț are termen de expirare decembrie 2014.
Vă aduc la cunoștință că termenele de valabilitate sunt următoarele: PPC 6 luni, ME 1 lună, sânge integral 1 lună și masa trombocitară 1 zi, pentru că în sistemul informatic nu se poate opera un termen de valabilitate de ordinul orelor. Menționez că masa trombocitară se administrează obligatoriu în primele ore de la primirea în secție. Dacă veți analiza cele semnalate mai sus, veți observa că termenul produselor gestionate electronic de d-na Preduț este de ordinul anilor, lucru imposibil în viața reală. În cursul anului 2013 s-a utilizat o cantitate mică de sânge integral și numai în primul trimestru. Toate produsele cuprinse în Anexa 2 nu au fost folosite la pacienți, pentru că nu existau. Valoarea acestora se ridică la 11.115,26 ron, conform prețurilor din sistemul informatic. La autocontrolul pe care l-am efectuat în UTS, nu am găsit niciodată niciun produs de sânge expirat. Asistentele din UTS nu au nicio explicație pentru această situație. Vă rog să luați măsuri urgente față de cele semnalate și vă reinformez că nu îmi asum nicio responsabilitate față de faptele asistentei șefe. Vă anunț pe această cale că voi aduce la cunoștință CJ Argeș, prefecturii Jud. Argeș, ASP Argeș și Ministrului Sănătății această situație, pentru că nu pot raporta date false. 26.05.2014”

Asistenta-şefă Tatiana Preduţ: „Nu a dispărut niciun flacon de sânge”

Am stat de vorbă  pe acest subiect și cu doamna Tatiana Preduț care ne-a precizat că nu cunoaște despre existența niciunui dosar deschis la parchet pe numele său, privind dispariția de sânge, dar nici despre vreo sesizare în acest sens: „Nu știu despre ce este vorba. Nu știu nici sesizarea, nu știu nici despre ce sânge este vorba. Nu pot să confirm acest lucru pentru că nu există așa ceva, tot sângele este înregistrat. Este o asistentă specială care se ocupă de așa ceva, este în subordinea directă a medicului-șef. Ați primit informația greșit, cine v-a informat nu știe despre ce este vorba. Nu cunosc despre existența niciunui dosar. Nu este vorba despre nicio dispariție de sânge, nu este vorba despre nimic, nu a dispărut niciun flacon de sânge”.
Material realizate de  Alina Crângeanu şi Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii