Web Analytics
scris joi, 06.10.2022

Atenționare InfoCons! Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate!

Conform Ordinului privind furnizarea  de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colectivă, au fost stabilite noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparatele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă, menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu. Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 926 din 21.09.2022.

Atenționare InfoCons! Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate!

Citește și: Atenție! Se trimit mesaje false în numele unui furnizor de energie!

Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20 g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă – după cum precizează aplicația InfoCons (organizație pentru Protecția Consumatorilor), citată de Agerpres.

Totodată, pe lângă cele menționate anterior, produsul finit sau preparatul trebuie să fie însoțit de declarația nutrițională, precum și de informațiile explicite cu privire la aditivii folosiți. Aceste informații deosebit de utile trebuie să fie accesibile și disponibile direct la locul de desfacere sau de oferire a acestor produse. În ceea ce privește comercializarea la distanță, informațiile trebuie să fie disponibile înainte de finalizarea comenzii de către consumator.

Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene. Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, aceasta trebuie să conțină informații precum: valoarea energetică; cantitățile de grăsimi; acizi grași saturați; zaharuri; sare.

Aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, sterse sau greu de citit. Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Dacă preparatele oferite de unitățile de restaurație colectivă sunt comercializare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, atunci aceste informații trebuie să fie prezente în fiecare dintre aceste locuri. De asemenea, în cazul preparatelor expuse spre vânzare prin tehnicile la distanță, aceste informații trebuie să fie disponibile pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, dar și în orice material publicitar.

Ordinul menționat intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *