Web Analytics
scris duminică, 17.12.2023

Atenție la fraudele online! A început sezonul înșelătoriilor de sărbători

Val de tentative de fraudă în prag de sărbători! În ultimele zile, mai mulți escroci se folosesc de aplicația WhatsApp, pentru a încerca să fure datele și banii utilizatorilor din România. Infractorii le promit bani celor care apreciază câteva postări pe rețelele sociale.

Atenție la fraudele online! A început sezonul înșelătoriilor de sărbători

Citește și: Aveți bani? Se vând spații la Albina, Fortuna, Ciocârlia și Banat


Experții în securitate cibernetică avertizează că în spatele mesajelor nesolicitate pe care le primiți pe telefon se află, de cele mai multe ori, infractori care încearcă să-i păcălească pe oameni. Potrivit Directoratului Național de Securitate Cibernetică, în spatele mesajelor primite se află de fapt infractori cibernetici, care încearcă să îi convingă pe utilizatori să aprecieze anumite postări pe social media, de obicei fiind vorba despre cinci clipuri pe Youtube sau TikTok, cu scopul de a fi remunerați pentru acest serviciu, scrie News.ro. Potrivit specialiștilor, între timp, utilizatorii sunt invitați să se alăture unui alt grup de discuții pe platforma Telegram, acolo unde ar putea fi ghidați de ‘specialiști’ în investiții, pentru a genera sume mai mari. Potrivit specialiștilor, obiectivul principal al atacatorilor este extragerea de date și de bani de la potențialele victime, iar metodele variază.

Citește și: Moș Crăciun ajunge miercuri la copiii din Ștefănești


Experții recomandă: Fiți vigilenți atunci când navigați în mediul online și gândiți logic, în special atunci când întâlniți o ofertă mult prea bună ca să fie reală; Fiți suspicioși atunci când primiți astfel de oportunități rapide de câștig, mai ales când vin prin mesaje nesolicitate, de la conturi necunoscute; Verificați informații legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de ‘oferte’; Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online și evitați astfel de conturi sau persoane necunoscute care vă invită să aderați la programe false de investiții; Atenție la mesajele alarmiste, care vă invită să efectuați o acțiune rapid sau care anunță disponibilitatea ofertei exclusiv pentru o categorie de utilizatori; Evitați accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate, care oferă oportunități rapide de îmbogățire sau de economisire, dacă acestea conțin astfel de resurse, dar și instalarea de aplicații sau programe la cerere; Nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană; În cazul în care ați introdus date financiare, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro).

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *