Web Analytics

Atenție la codul UFI de pe etichetele produselor cu substanțe chimice!

de | 23.11.2022 14:12 | Actualitate, Home

Consumatorii expuși în mod accidental la un produs care conține substanțe chimice nocive, în cele mai multe dintre cazuri, se îndreaptă către centrul de informare toxicolgică ori la unitatea medicală de urgență. Începând cu anul 2021, în momentul solicitării sfaturilor medicale pe teritoriul Uniunii Europene, consumatorilor le poate fi solicitat codul UFI regăsit pe eticheta anumitor produse chimice folosite în ordinea de zi cu zi.

Citește și: Ordonanța pe energie a fost modificată: preț maxim 1,3 lei/ kWh

Ce este UFI?

Conform platformei InfoCons/protectia-consumatorilor.ro, UFI este un cod reprezentat prin 16 caractere, având o formulă unică și prin intermediul căruia sunt reunite informații despre: produs; utilizări; ingrediente. Astfel, prin solicitarea codului UFI, le este facilitată munca operatorilor din centrele de informare toxicologică de a identifica produsul pentru a oferi sfaturi cu privire la tratamentul corect, dacă este cazul.

Ce produse au codul UFI pe etichetă?

Codul UFI este regăsit pe produsele clasificate ca fiind periculoase pentru sănătate sau din punct de vedere fizic, în conformitate cu Regulamentul UE privind clasificarea, etichetarea și ambalarea produselor. Aceste produse afișează o pictogramă și pot fi dăunătoare pentru sănătatea consumatorilor, dacă nu sunt utilizate corect.

Iată tipurile de produse pe care poate fi regăsit codul UFI: adezivi (de exemplu, sticuri de lipici obișnuit sau adezivi pentru tapet sau pardoseală); produse de tratare a aerului (de la deodorante pentru încăperi la lumânări parfumate); materiale pentru artă și lucru manual, inclusiv vopsele pentru degete sau pentru hobby; produse de curățare și întreținere atât pentru interior -bucătărie sau baie, cât și pentru exterior – terase sau alei pietruite; produse de curățare specializate, inclusiv cele destinate curățării mașinilor sau a încălțămintei; detergenți pentru spălat rufe, agenți de îngrijire pentru mașini de spălat rufe sau vase, precum și emolienți pentru țesături; amestecuri pentru țigarete electronice; produse chimice pentru grădină (de exemplu, îngrășăminte și pesticide); produse pentru construcția de locuințe (precum betonul și mortarul); vopsele și straturi de acoperire; combustibili (de exemplu, lichide de aprins focul pentru grătar și combustibil lampant); cerneluri și tonere pentru imprimante.

În cazul în care codul UFI nu este inscripționat pe produs, întreprinderile au posibilitatea de a-l adăuga pe etichetele produselor până la începutul anului 2025, dacă produsul este deja pe piață înainte de 2021.

De asemenea, acest cod nu va fi inscripționat pe produsele cosmetic, procum vopsele de păr, șampoane, fixative de păr ori pe produsele farmaceutice, întrucât acestea sunt reglementate prin legi diferite.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii