Web Analytics

Astăzi se sărbătorește victoria de la Belgrad a lui Iancu de Hunedoara asupra turcilor

de | 22.07.2020 09:57 | Cultură, Actualitate

În data de 22 iulie 1456 a fost strălucita victorie, la Belgrad, a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei,  împotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului.

(FOTO: Statuia lui Iancu de Hunedoara, dezvelită la Belgrad în prezenţa preşedinţilor Serbiei şi Ungariei la data de 22 iulie 2019)

În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea l–a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept “atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”.

Foto: Teritorii administrate de Iancu de Hunedoara la 1456 

După cucerirea Constantinopolului (în 1453), sultanul Mehmed al II-lea (Mahomed al II-lea)  a pus capăt ultimelor rezistențe ale Imperiului Bizantin, otomanii devenind stăpînii Bosforului, iar apoi ai Mării Egee și ai Mării Negre.

Turcii au invadat Serbia, cucerind cetatea Ostrovița (1454) și jefuind  tezaurul. Flota otomană s-a regrupat pe Dunăre la Vidin, iar  mobilizarea armatei ungare a avut loc în aprilie 1456. Iancu de Hunedoara a cerut  ajutor extern și a  trimis 5 000 de mercenari la Belgrad, pentru a apăra poarta spre Ungaria, susținând totodată în Muntenia venirea la domnie a lui Vlad Țepeș, în locul lui Vladislav II-lea.

Iancu de Hunedoara adună 20 000 ostași: trupe ungare, transilvănene și mercenari. În susținerea armatei sale vor veni și 27 000 – 28 000 de pedeștri din rîndurile cruciaților lui Capistrano. Tabăra sultanului Mehmed II-lea, Cuceritorul, avrea însă 100 000 oameni. 

La 4 iulie 1456, sultanul Mehmed II-lea începe asediul Belgradului prin bombardarea fortificațiilor, iar flota otomană de 60 galere și 150 nave mici a blocat aprovizionarea cetății de pe Dunăre.

Din ordinul lui Iancu, flota creștină atacă din două direcții flota otomană la 14 iulie cu 240 nave, silind-o să scoată blocada cetății pe Dunăre.

Concomitent nu înceta bombardamentul terestru al cetății, iar asediații răspundeau cu săgeți și foc de artilerie. Asaltul general al cetății Belgrad a avut loc în după-amiza zilei de 21 iulie 1456, otomanii pătrunzând de două ori în oraș, dar de fiecare dată fiind respinși.

La a treia încercare ienicerii otomani au fost din nou respinși de trupele lui Capistrano amplasate pe podul ce asigura intrarea în cetate. Cruciații nou veniți de pe Dunăre au întărit garnizoana cetății.

La 22 iulie, tabăra creștină dezlănțuie un atac  general, artileria turcă fiind repede capturată, însuși sultanul fiind rănit. Iancu de Hunedoara a folosit iscusit artileria recent capturată de la otomani, care la 23 iulie se retrag părăsindu-și tabăra.

În cinstea acestei glorioase victorii, până în zilele noastre, în toate bisericile catolice, la ora 12, se trag clopotele marcînd victoria lui Iancu de Hunedoara asupra lui Mehmed al II-lea.

Victoria lui Iancu de Hunedoara a oprit expansiunea otomană pe această direcție timp de  65 ani, până când sultanul Suleyman al II-lea Magnificul  va reuși să cucerească Belgradul în 1521. 

A consemnat Cristian VASILE

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii