Web Analytics

„Asistentele de la Neonatologie n-au măşti, n-au halate n-au mănuşi, cum cere legea”

de | 30.03.2017 15:08 | Dezvăluiri

4 03# Disperarea unei mame căreia Spitalul Judeţean nu poate să-i spună cum a contactat bebeluşul său bacteria care l-a ucis # Direcția de Sănătate Publică confirmă că acestea sunt necesare, dar spune că-n secție nu există procedură care să le prevadă

A trecut aproape o lună de când bebelușul soților Ştefan şi Mădălina Badea Ciupitu a murit la Spitalul Judeţean Argeş, la doar trei zile după ce a venit pe lume, prin cezariană. Tot ce li s-a spus părinților este că micuțul a contactat o bacterie despre care conducerea spitalului încă n-a comunicat nimic familiei. Părinții nu mai au liniște până când nu află de a murit micuțul. Mama arată cu degetul spre o parte dintre asistentele care se ocupă de nou-născuți, despre care spune că nu poartă nici mănuși, nici hatalte și nici măști și pe care le acuză de o serie de neglijențe, asta pe lângă acuzațiile de măsluire a datelor din fișa bebelușului, acuzații făcute la adresa medicilor și spitalului. În plus, femeia spune că una dintre asistente era răcită și că, cel mai probabil, așa a ajuns copilul să contacteze bacteria care l-a răpus.

„Cum să nu ne moară copiii dacă asistentele de la Pediatrie nu dezinfectează nimic, tușesc și fumează”

„Cum să nu ne moară copiii, dacă ele nu dezinfectează nimic acolo, ușa saloanelor copiilor este deschisă la perete iar ele n-au niciun echipament de protecție, tușesc, fumează, iar când vin de acasă, trec pe holul de la morgă și intră apoi în secție și iau nou-născuții în brațe… Când soțul s-a dus să ridice coșciugul cu trupul copilului, s-a întâlnit la morgă cu asistenta care îi făcuse cu doar două zile în urmă vaccinul. A ramas șocat. «Păi pe aici venim noi de la parcare, ca să scurtăm drumul, i-a explicat asistenta». Vă dați seama câte bacterii aduc în secția Neonatologie?! Cum să nu ia copiii ăia microbi? Directorul ăsta nu are și el camere să vadă pe unde patrulează asistentele lui?! Noi n-avem voie fără papuci și fără halat pe secție și înțelegem de ce, dar aceste asistente n-ar trebui să se conformeze și ele și să nu mai intre la copiii noștri cu papucii cu care au umblat creanga când au dat o fugă până afară, sau fără mănuși și fără halat?”- este strigătul  Mădălinei Badea Ciupitu, mămica disperată căreia i-a murit copilul născut pe 3 martie.  
Micuțul a primit scorul Apgar 9 la naştere. Mamei i s-a spus că este sănătos, însă după două zile, starea lui s-a înrăutăţit. Părinților li s-a comunicat că băieţelul a contactat o infecţie gravă. A fost urcat în ambulanţă pentru a fi dus spre un elicopter venit special să-l transporte pe copil la București. Cu doar 200 de metri înainte de a ajunge la elicopter, ambulanţa s-a întors din drum, după ce micuţul a intrat în stop cardio- respirator. La spital, băieţelul a fost resuscitat şi a mai trăit 3 ore. Mama  vrea să știe de ce copilul nu a fost urcat, totuși, în elicopter, iar în ceea ce privește îmbolnăvirea copilului și agravarea stării micuțului, femeia acuză  o serie de greșeli, despre care spune că medicii încercă să le acopere, cu modificări în fişele copilului. „Cu pixul au făcut adăugiri pe toată foaia copilului. Au modificat cu pixul inclusiv Scorul Apgar, care apare, mai nou, ca fiind 8. Susțin că scorul acesta este din 3 martie, însă am poză de pe data de 4 martie cu copilul sănătos în pătuţ, unde se vede clar că Scorul Apgar a fost 9. Am poze în care se vede și că asistentele nu purtau nici mască, nici halat, nici mănuși. Felul în care încearcă să se acopere e strigător la Cer, dacă până şi la ora când copilul era în autopsie, pe foaie apare că-i dădeau antibiotic!”, spune mama bebelușului.

„Asistenta de la monitor strănuta în mâneca bluzei”

Femeia e indignată că nici până la această oră Spitalul Județean nu i-a comunicat ce bacterie i-a omorât copilul. „I-am cerut domnului manager să ne dea și nouă dovada de la autopsie, dar nu ne-au dat decât certificatul constatator. Nu știu nici acum ce bacterie l-a omorât pe copil. Ni s-a spus: o bacterie pulmonară. Care o fi aceea și cum a contactat-o, nu spune nimeni. De vreme ce a făcut șoc toxicoseptic și apoi pneumonie, deducem că e vorba de o răceală. Și nci nu ne miră, pentru că asistenta de la monitor strănuta în mâneca bluzei. Așteptam și noi ca DSP-ul să ne trimită un răspuns, dar până astăzi (nr. luni) n-am primit nimic de la ei. O să ne ducem peste ei, să ne dea un răspuns  scris, așa cum sunt obligați, în urma plângerii depuse”, mai spune femeia.

Aura Copciag – DSP: „Cum acea asistentă și-a permis să ia bebelușul așa și să-l aducă la ușă, nu știu”

Direcția de Sănătate Publică Argeș a aplicat câteva amenzi la Spitalul Județean, pentru nereguli care însă n-au legătură directă cu aspectele semnalate de părinții bebelușului. „S-au dat amenzi, dar nu sunt legate de caz, ci pentru deficiențele care au fost găsite în perioada respectivă: nu au fost trecute corect în caiet dezinfecțiile terminale și curente (…). Echipamentul de  protecție este necesar atât pentru personal, să se apere pe el, cât și pentru  pacienți”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Sorina Honțaru, directorul DSP Argeș.
Fotografia făcută de mămică arată clar că asistenta nu purta halat, mănuși și mască.
„Normal că echipamentul trebuie să asigure protecția tuturor suprafețelor corpului, deci și a brațelor. Bluza respectivă este o bluză care se poartă pe timpul desfășurării activităților pe secție. Nu este în regulă cum este îmbrăcată doamna asistentă pentru că are mânecă scurtă. Totuși, nu există o procedură pe secție și pentru asta am și aplicat sancțiuni și am impus să se întocmească o procedură care era obligatorie conform OMS 1101/2016, care prevede măsuri minime obligatorii pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale. La momentul controlului, existau măști și mănuși de unică folosință. (…) Poate nu se folosesc tot timpul pentru că nu există această procedură. Șefa de secție trebuia să prevadă că la ATI nu se intră decât cu mănuși, halat numai pentru secția de ATI, măști de protecție, botoși. Trebuia prevăzut undeva ca toată lumea să facă la fel. Cum acea asistentă și-a permis să ia bebelușul așa și să-l aducă la ușă, nu știu… Normal e, ca să previi infecția, să porți mască, dar asta este doar printr-o procedură legiferat, iar acolo nu era procedură”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Aura Copciag, șeful serviciului Control în Sănătatea Publică din cadrul DSP Argeș.

Două amenzi în valoare de 1.000 lei

Altfel spus, asistentelor nu li se poate imputa că nu erau echipate corespunzător tocmai pentru că nimeni din spital nu s-a gândit să facă o regulă în acest sens. Mai exact „nu există proceduri specifice pe secţia de Neonatologie, care să prevadă utilizarea protectoarelor faciale (măşti) și a mănuşilor în funcție de expunerea anticipată” cum explică DSP-ul. Iată pentru ce au fost, totuşi aplicate două amenzi: „Cazul nu este o infecţie asociată asistenţei medicale, întrucât nu îndeplineşte criteriile prevăzute în Decizia 2012/506/UE. Pentru deficienţele constatate în cadrul controlului efectuat în blocul operator central şi secţia neonatologie, s-au aplicat două sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor OMS nr. 1101/2016 (…) în ceea ce priveşte atribuţiile asistentei şefe de secţie”.

Managerul Spitalului Județean, răspuns în doi peri pentru părinții bebelușului mort: „Să aștepte!”

Cât despre răspunsul pe care Spitalul Județean Argeș trebuie să-l transmită părinților, conducerea unității spune că verificările n-au fost încă finalizate. „Să aștepte rezultatul de la Anatomie Patologică, în funcție de ce probe s-au luat și ce analize s-au făcut! Când vor fi venite toate rezultatele de la toate investigațiile, i se va comunica”, a precizat, contactat de Jurnal de Argeș, Aurelian Gheorghe managerul spitalului Județean Argeș.
Mama băiețelului mort așteaptă răspunsuri și de la Ministerul Sănătății. „Domnul ministru al Sănătății a spus că o să-l întrebe pe d-l Arafat cu ce drept l-au întors pe copilul meu la spital, când mai avea 200 de metri până la îmbarcarea în elicopter, care i-ar fi dat șansa să ajungă în Capitală și de ce reuscitatea nu s-a făcut în  respectiva ambulanță, cea mai dotată din județ”, mai spune femeia.

„Vom fi toți parte în dosar”

Părinții bebelușului mort și alte trei familii din Argeș care și-au pierdut copiii în condiții similare dau în judecată spitalul. „Suntem patru familii care am făcut sesizare la Departamentul Omoruri al Inspectoratului Județean de Poliție Argeș. Fiecare a depus plângerea sa, dar  când  va începe procesul, vom fi toți parte în dosar”, a mai declarat, pentru Jurnal de  Argeș, Mădălina Badea Ciupitu. Familia Ciupitu a sesizat inclusiv Colegiul Medicilor București cu privire la acest caz.

Cauza decesului

Conform certificatului medical constatator al decesului nr. 254 / 07.03.2017, pus la dispoziția DSP, „cauzele decesului au fost: insuficienţă multiplă de organe; stare toxico-septică; pneumonie lobară dreapta; hemoragie meninge; ascită; gangrenă embolică degete picior stâng”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii