Web Analytics

„Asistăm la o agresivitate totală a statului la adresa antreprenorilor”

de | 21.12.2017 10:44 | Economie

12 silviubadea# Cum resimte mediul de afaceri local principalele modificări aduse Codului Fiscal # Afirmaţia îi aparţine lui Silviu Badea (foto), director general adjunct Subansamble Auto

Trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și trimiterea în zona penalului a celor care înregistrează și cea mai mică întârziere la plata acestor contribuții sunt două dintre subiectele dezbătute intens în ultima vreme în perspectiva intrării lor în vigoare de la 1 ianuarie 2018. După ce în edițiile recente am prezentat reacțiile celor mai importante sindicate din Argeș la aceste măsuri, dăm acum cuvântul reprezentanților mediului de afaceri.

George Caval, CCIA Argeş:  „S-au făcut prea repede și prea pe nepregătite”

12 cavalGeorge Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie şi Agricultură Argeș: „Există o îngrijorare a mediului de afaceri legat de aceste măsuri. Din punctul de vedere al oamenilor de afaceri, dar și al nostru, există sentimentul și îngrijorarea că s-au adoptat prea repede și prea nepregătite toate aceste măsuri. Considerăm că ar fi trebuit să fie întrebați și să se țină cont și de cei care plătesc taxe și impozite atunci când s-au luat aceste decizii. Eu personal sunt adeptul schimbării pentru că schimbarea aduce progresul, dar această schimbare așa cum a fost realizată face rău, induce o stare de tensiune în mediul de afaceri. Orice om de afaceri atunci când pornește afacere face o investiție, poate își investește toată averea ca să-i meargă afacerea și să creeze locuri de muncă, el ar trebui încurajat și atunci și apoi pe parcurs să-și dezvolte afacerea, iar astfel de măsuri nu încurajează, ci descurajează mediul de afaceri și îi induce un element de stres în plus. Cât despre acea latură penală pentru întârzierea plăților mi se pare că e prea mult, aici vorbim deja de libertatea oamenilor iar după sănătatea noastră, libertatea e cel mai de preț bun al nostru. Cu sancțiuni de orice fel, inclusiv financiare sunt de acord, dar cu dosarele penale, nu. Parcă de la o vreme totul se transformă în penal.”

Dan Ionescu, AOA: „Nu se poate ca orice greșeală să fie interpretată ca o problemă penală”

12 DanIonescuDan Ionescu, președinte executiv Asociația Oamenilor de Afaceri Argeș: „Din discuțiile avute cu specialiști în domeniu, discuții pe care le vom relua și miercuri, 20 decembrie, a reieșit că toate aceste prevederi care sunt acum clamate ca fiind de natură penală existau și până acum în Codul Fiscal, doar că nu erau suficient de bine clarificate, acum s-a procedat la clarificarea lor și atât. Cred totuși că e nevoie de o mai bună dezbatere și o mai bună informare pe această temă. E adevărată că nu se poate, nu trebuie să se ajungă, ca orice greșeală, minoră, omenească, să fie interpretată ca o problemă penală, dar cred lucrurile se vor lămuri. În ceea ce privește mutarea contribuțiilor nu cred că vor fi implicații semnificative, poate doar în zona salariilor mari și foarte mari dar nicio companie nu-și va permite să piardă un angajat bun scăzându-i salariul net.”

Virgil Dumitru, Comesad: „La noi nu este afectată nici compania, nici angajatul”

12 virgil dumitruVirgil Dumitru, patronul grupului de firme Comesad și până de curând președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Argeș: „După analizele mele, atât la nivelul companiei cât și la nivel de AOA, trecerea contribuțiilor sociale de la nagajator la angajat nu influențează nici compani, nici angajatul. Probabil pe anumite domenii pot fi influențe dar în zona noastră nu sunt. Singurul inconvenient ar fi fost dacă trebuia să schimbăm contractele de muncă până la 1 ianuarie pentru că ar fi fost nebunie și s-ar fi blocat Revisalul și s-ar fi intrat în blocaj general. Cât despre latura penală, sunt două aspecte, majoritatea celor din mediul de afaceri, în Argeș cel puțin, sunt buni platnici, sunt oameni care de 20-25 de ani plătesc la termen aceste contribuții, iar dacă la un moment dat au o sincopă trimiterea lor în penal mi se pare dură. Da, sunt de acord că toți trebuie să plătim corect și la timp, dar sunt situații când nu se poate, de exemplu dacă lucrezi cu statul, statul plătește mereu cu întârziere și atunci se transmite întârzierea și pentru agentul economic. Cred că trebuie făcută o diferențiere clară între cei care sunt buni platnici și au o singură dată o problemă obiectivă și cei care sunt rău platnici constant, ar fi păcat să plătească toată lumea din cauza acestora din urmă care sunt foarte puțini.”

Silviu Badea, GIC Group: „Compania va resimți o creștere a efortului fiscal de aproximativ 2%”

Silviu Badea, director general adjunct Subansamble Auto: „Nu suntem afectați semnificativ de această trecerea a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, va fi însă un efort considerabil pentrui implementarea acestui sistem. Angajații noștri nu vor pierde nimic odată această schimbare, salariul lor net rămânând același, în timp ce compania va resimți o creștere a efortului fiscal de aproximativ 2%. Mai greu va fi cu modificarea salariului minim pentru că și despre aceasta se vorbește tot mai mult. Legat de aspectele cu caracter penal privitoare la întârzierea plăților contribuțiilor sociale și nu numai, consider că asistăm la o agresivitate totală a statului la adresa antreprenorilor, indiferent de tipul sau anvergura activităților ori afacerilor desfășurate de aceștia.”

Ovidiu Baciu, Francesca Industries: „Așteptăm lovitura finală, asta așteptăm, să se termine totul și s-o luăm de la capăt”

12 ovidiubaciuOvidiu Baciu, patronul Francesca Industries: „Așteptăm lovitura finală, asta așteptăm, să se termine totul și s-o luăm de la capăt. E clar că se urmărește distrugerea totală, distrugerea totală a climatului juridic și financiar. E clar că la conducerea țării sunt numai infractori, e clar că toți cei care stau la aceeași masă la conducerea țării au dosare penale de care vor să scape, iar cei foarte puțini care n-au dosare, au suspiciuni. Nu cu noi ar trebui să vorbiți pentru că nouă oricum nu ni s-a cerut niciodată părerea în astfel de chestiuni chair dacă noi suntem cei care plătim bani la stat, trebuie să-i întrebați pe cei care au votat în neștire hoția de atâta amar de vreme. E clar că din cauza acestor situații nu va mai exista profit pe 2017 și, implicit, nu va mai exista nici pe ce să se încaseze impozitul pe profit. Așteptăm cu interes să vedem cum va geme bugetul de stat în situația asta. Dumneavoastră ați văzut că tot ce a murit de 25 de ani încoace nu s-a mai născut înapoi? Metalurgia, agricultura, tot, au murit, moarte au rămas”.

Adrian Prodănel, Motor AG: „Este extrem de periculos dacă se gândește chestiunea plăților în termeni penali”

12 Adrian ProdanelAdrian Prodănel, patronul Motor AG: „În grupul nostru de firme nu este absolut nicio problemă legată de trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, la noi salariul net rămâne neschimbat, iar unele situații chiar crește puțin. La amploarea crizei de muncă de acum avem grijă ca angajatul să nu fie afectat negativ. Legat de latura penală, este extrem de periculos dacă se gândește așa. Se dă o autoritate discreționară procurorilor care pot cere pedepsirea intenției, nu a faptei, cu jumătate din cuantumul de pedeapsă pentru faptă. Dar cum se probează intenția? E foarte periculos. Sunt 24 de taxe și impozite vizate de aceste propuneri de măsuri și chiar și o banală greșeală omenească în contabilitate poate trimite managerul în condamnare penală. Cred că trebuie gândită foarte bine această latură pentru că altfel alunecăm într-o zonă extrem de periculoasă cu efecte greu de anticipat pentru sănătatea mediului economic.”

Ion Brănescu, John: „Nu vor mai rămâne în țara asta decât multinaționale, muncitori și funcționari la stat”

12 JohnBranescuOmul de afaceri Ion Brănescu, patronul John SRL: „Legat de chestiunea asta cu aspectele penale eu cred că se cam exagerează în cadrul dezbaterilor din spațiul public, că se procedează în buna noastră tradiție în care se aruncă fumigene într-o parte ca să se acopere altceva în altă parte. Am văzut multe povești pe tema asta și până nu vor fi lucrurile clare nu cred că se poate discuta aplicat pe acest subiect. Acum, știți cum e, sunt grupuri și grupuri, unii vor să-l facă pe dracu mai negru decât este, alții vor să-l facă înger, fiecare după cum îi pică mai bine. Legat de trecerea contribuțiilor dintr-o parte în alta, e clar că pe unii îi avantajează iar pe alții îi dezavantajează, așa se întâmplă întotdeauna, nu există niciodată variante care să împace pe toată lumea. Eu cred că se calează absolut totul pe spatele mediului de afaceri care va avea responsabilități, răspunderi și cheltuieli în plus. Se apasă și se compresează foarte mult pe zona de business. care business va rezista și el cât va mai rezista după care nu vort mai rămâne în țara asta decât multinaționale, mult aplaudate acum, muncitori și funcționari la stat, bugetari, atât.”

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii