Web Analytics

Aşa ceva mai rar! Din cei 600 de ani ai Topoloveniului, în 30 a fost primar Gigel Boţârcă

de | 23.06.2021 11:29 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

Pe 19 iunie, orașul Topoloveni a împlinit 600 de ani de atestare documentară. Cu această ocazie, manifestările s-au ținut lanț în ultimele zile: s-a lansat monografia orașului, au fost concerte de muzică folclorică, corală, dar și de rock.

„La început, nu m-a numit nimeni primar, m-au ales oamenii din piața publică”

Gheorghiță Boțârcă are peste 30 de ani de când se află la conducerea Topoloveniului. „Ne simțim împliniți, și unii și alții: și eu, cu peste 30 de ani, și orașul, cu 600”, ne-a spus cel mai longeviv primar din Argeș.
Acesta își amintește și cum a ajuns primar în 1989. „Era perioada 22-24 decembrie, de Revoluție. Pe mine, la început, nu m-a numit nimeni primar, m-au ales oamenii din piața publică, din agora. Îmi aduc aminte de piața entuziastă, care avea mari speranțe față de ce înseamnă democrație, ce înseamnă libertate. Oamenii vedeau deja undeva foarte departe, iar astăzi am o imagine tristă, pentru că n-am ajuns nici foarte departe, au dispărut și foarte multe din bogățiile țării, inclusiv bogăția în ceea ce privește populația. Noi aveam o populație tânără, educată, care avea posibilitatea să muncească prin țară, numai că veniturile din România au fost ținute sub control ani de zile, să nu se depășească un anumit plafon, care să mobilizeze oamenii să rămână în țară și să muncească, pentru ca mai târziu să se dea drumul și să se liberalizeze un pic piața și să crească salariile. Dar când au crescut salariile, oamenii erau deja foarte departe, nu mai erau aici. Datoriile se acumulează pe zi ce trece acum, când nu mai ai același potențial”, a spus primarul pentru “Jurnalul de Argeș”.

Pe 4 iulie are loc competiția de ciclism de la Topoloveni

De câțiva ani, la Topoloveni are loc competiția de ciclism Topoloveni Summer Tour, pe dealurile Argeșului, cu mai multe tipuri de trasee, adaptate îndemânării oricărui rider. Anul acesta este programată a șasea ediție, pe 4 iulie, după un an de pauză competițională, și s-au înscris deja peste 300 de concurenți.
Gheorghiță Boțârcă face un bilanț al celor mai inedite momente din istoria modernă a orașului și amintește și de această competiție. „Au rămas în mintea colectivă sărbătorile tradiționale legate de Focul lui Sumedru, Lânăritul la Topoloveni, sărbătorile de Crăciun, festivaluri pe care le-am ținut aici, la Topoloveni, fie că a fost «Tita Bărbulescu», fie că au fost ale Coralei «Dumitru Kiriac», fie că vorbim despre activitatea mai nou apărută, mountain-bike, cu participare numeroasă din partea tinerilor dornici de bicicletă pe dealurile noastre foarte frumoase. Mai sunt inaugurările la care au participat foarte multă lume. Mă refer la deschiderea pe care am făcut-o către autostradă, cu podul nou peste râul Argeș, la Topoloveni, evenimente extraordinar de frumoase, activități sportive, sunt multe de evocat în timp. La fel, când au fost inaugurate Catedrala, Primăria, Judecătoria cu Parchetul, Casa de Cultură, sălile de sport, unde au venit oameni politici ai timpului, chiar dacă noi eram în opoziție cu puterea la vremea respectivă, dezvelirea busturilor lui Ion Mihalache, în cele două locații, cu atribuirea numelui liceului din Topoloveni în perioada țărănistă”.

Zboruri de la aerodromul din Topoloveni către Brașov

În Topoloveni este și un aerodrom, iar tineri piloți din Pitești vor face zboruri, contra cost, unde vor avea solicitări. „Aeronava care a fost autorizată să aterizeze și să decoleze de la Topoloveni are deja o destinație spre Brașov, spre Ghimbav. Este vorba de o aeronavă la 5700 de kilograme și, de aici înainte, iată că Topoloveniul intră și în harta aeronauticii. Noi eram deja recunoscuți de Aeroclubul Român și harta țării este în zona noastră cu perimetrul nostru de zbor, de decolare și de aterizare, dar acum iată că au început să se autorizeze și astfel de zboruri”.

Primarul Gheorghiță Boțârcă are o motocicletă Harley Davidson

Având în vedere paradele motocicliștilor din ultimii ani, faptul că s-a creat un club al motocicliștilor la Topoloveni, Archangels MC, am putea spune că aici este capitala moto din județ.
„Noi avem o serie întreagă de manifestări și de la noi, iarăși, ca la Focul lui Sumedru, s-au inspirat mai mulți. Și cei de la Mioveni încearcă să organizeze câte ceva, a mai încercat pe la Corbeni fostul primar. Avem și foarte mulți prieteni care vin la noi, la clubul nostru au aderat și cei de la Mangalia. Avem acolo un club nomad, așa se numesc cei care nu sunt în localitatea-mamă a clubului”, spune primarul.

„Motociclist autorizat sunt de la 18 ani, pe motor – de la 14”

Gheorghiță Boțârcă este membru de onoare al Clubului moto Archangels din Topoloveni.
„Pasiunea asta am avut-o de mic și drăcușorii ăștia mici de băieți au făcut ei săpături repede și au zis: «Trebuie să îl luăm pe domn primar, că are o viață întreagă, o experiență și pe două roți, și tot ne ajută în activitatea clubului». Motociclist autorizat sunt de la 18 ani, pe motor – de la 14. Am participat în perioada de până în 1980 la Raliul de Motociclism din Dealul Bughei, Raliul ARO Câmpulung și la Câmpia Turzii; Industria Sârmei avea iarăși o echipă foarte bună de motocicliști acolo, la Câmpina era iarăși o trupă foarte bună, la trupa Steaua din București. Împreună cu ei am participat la mai multe raliuri moto”.
Primarul obișnuiește să meargă și la o competiție din Praga. „În fiecare an, în perioada 4-6 iulie se organizează un festival al lui Harley, ar urma parcă a 92-a ediție de la Praga. Ei au fost primul club din Europa care au preluat de la americani imediat după ce au apărut primele Harley, în 1903-1904”.

Citește și Primarul Boţârcă a venit la cununie pe o motocicletă Harley Davidson

Citește și Club de motociclişti la Topoloveni. Primarul Boţârcă, membru de onoare

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii