Web Analytics
scris miercuri, 27.09.2023

„Arsenie Boca. Viața de apoi“ irită Biserica! Apel la înțelepciune

Documentarul „Arsenie Boca. Viața de apoi“, realizat de Alexandru Solomon, a stârnit controverse încă de la apariție, iar zilele trecute Arhiepiscopia Sibiului a cerut ca acesta să nu fie difuzat în cadrul Festivalului Astra Film. În replică, organizatorii festivalului spun că în 30 de ani, de când există festivalul, niciun film nu a fost cenzurat – scrie adevărul.ro.

„Arsenie Boca. Viața de apoi“ irită Biserica! Apel la înțelepciune

Citește și: PROGRAMUL TEATRULUI ALEXANDRU DAVILA PITEȘTI: 30 SEPTEMBRIE 2023

Reprezentanții bisericii sibiene conduse de arhiepiscopul Laurențiu Streza, mitropolit al Ardealului, consideră că proiecția reprezintă o parodie jignitoare a vieții lui Arsenie Boca, a Bisericii Ortodoxe Române și a valorilor poporului român.

Documentarul rulează deja din această lună în cinematografe, dar a întâmpinat opoziție în unele zone ale țării. La Arad, săptămâna trecută, autoritățile publice au cedat presiunilor și au blocat proiecțiile, pe motiv că au primit mesaje de amenințare.

Regizorul Alexandru Solomon susține că ce se întâmplă acum este și lucrul despre care vorbește filmul – presiunea bisericii în diverse domenii.

Cei care vor să critice orice film sunt așteptați la sesiunea de dialoguri între realizatori și public, iar după proiecția filmului va fi organizată o dezbatere la care au fost invitați și reprezentanți ai Mitropoliei Ardealului, potrivit sursei citate.

Conștienți că un documentar poate atinge subiecte foarte sensibile, organizatorii speră ca lucrurile să nu escaladeze din acest motiv într-un scandal public și fac apel la înțelepciune: „Astra Film Festival nu a atentat niciodată și nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române… Să nu uităm că trăim în orașul culturii, al pluralismului etnic și religios, al pluralismului de creație și interpretare”. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *