Printre pelerini a fost și președintele Ion Mînzînă de la Consiliul Județean, care și-a lăsat cu acest prilej o barbă duhovnicească
Arhimandritul Caliopie Cristian Ichim, consilier responsabil de sectoarele Economic-Financiar și Construcții Bisericești din Eparhia Argeșului și Muscelului, stareț al Mănăstirii Curtea de Argeș, a fost, în perioada 7-10 ianuarie, într-un pelerinaj pe pământurile sfinte de la Muntele Athos.
Nu a fost primul, dar experiența de acum a fost cea mai deosebită, după cum ne-a mărturisit la întoarcere. Din rândul pelerinilor, pe lângă mai mulți sfinți părinți apropiați duhovnicește de Argeș, a făcut parte și președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă, administratorul public Cristian Puiu și fratele acestuia, Ciprian Puiu, consilierul personal al președintelui CJ, preot Cătălin Georgescu, dar și omul de afaceri Ștefan Roșulescu, de la Ro Construct.
V-ați întors recent din pelerinaj în Sfântul Munte Athos și v-am văzut alături de câțiva oameni de afaceri din Argeș. Au fost aceștia de folos bisericii, prin donații, sprijin financiar?
– Din delegație au făcut parte 6 pelerini, iubitori ai Sfîntului Munte Athos. Într-adevăr, au participat și mai mulți oameni de afaceri care sprijină acest loc minunat, asemenea Domnitorilor români, de-a lungul timpului.
Într-un video pe care l-ați postat pe rețelele de socializare mi s-a părut că îl văd și pe președintele CJ Argeș, Ion Mînzînă, dar cu barbă…
– Da. Dl. președinte Mînzînă a făcut alegerea de a purta barbă, aspect surprinzător și pentru noi, dar, totuși, e alegerea dumnealui.
Ați fost într-o perioadă în care se sărbătorea Crăciunul pe rit vechi. Ce slujbe speciale au fost? Știu că de Sfântul Ștefan l-ați sărbătorit pe părintele Ștefan Nuțescu de la Schitul Lacu, un prieten al Argeșului…
– În Sfântul Munte funcționează Calendarul Iulian sau Calendarul Vechi, ori pe rit vechi. Cu acest prilej am participat la slujbele de cinstire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, precum și la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Părintele Ștefan Nuțescu, aşa cum l-ați numit – prieten al Argeșului – a impresionat prin marea cinstire de care se bucură în rândul viețuitorilor monahali care viețuiesc acolo, împreună cu cei circa 70-80 de credincioși fideli ai Chiliei, desigur, ca reprezentanți ai multor altor minunați susținători ai vieții monahale speciale din Muntele Sfânt al Maicii Domnului.
În afară de participarea la slujbe, ce ați mai făcut într-o destinație specială cum este Muntele Athos?
– Slujbele sunt singura preocupare a unui pelerin athonit. La aceasta se poate adăuga bucuria venită din vizitarea altor mănăstiri din Munte, împreună cu harul venit din cinstirea și sărutarea Sfintelor Moaște prezente în fiecare locație. Se practică un program auster în privința accesului în interior, culinar și liturgic. Cu această ocazie îndemn pe toți bărbații să încerce această experiență duhovnicească. Îndemn și pe femei: există varianta mulțumitoare duhovnicească, în aceeași măsură…
S-au înăsprit condițiile pentru pelerinajele la Athos, cum se anunțase?
– Vizitarea Muntelui Athos se va face în perioada următoare după un program special, ordonat, gândit constructiv duhovnicește, nicidecum altfel, așadar, croit spre zidire sufletească, la dispoziția celor ce caută mântuirea sufletului, spre Slava lui Dumnezeu.
Citește și „Minunea de a fi”, o carte a ÎPS Calinic despre 20 de minuni ale vieţii
0 Comentarii