Stareţul Mănăstirii Berzunţi din judeţul Bacău, arhimandritul Arsenie Voaideş, s-a mutat la Domnul vineri, 16 februarie 2018. Părintele Arsenie a fost înmormântat pe 20 februarie 2018, la Mănăstirea „Sfântul Sava” din Berzunţi. Două zile rugăciunile şi lacrimile la căpătâiul sicriului cu trupul neînsufleţit al arhimandritului Arsenie Voaideş au curs neîncetat. După o viaţă închinată Bisericii, părintele Arsenie a plecat pe cărarea Împărăţiei cerurilor într-o zi de vineri, când cu toţii am rememorat Răstignirea pe Cruce a Mântuitorului Hristos, care a pătimit şi a luat moarte pentru păcatele noastre. Slujba Înmormântării a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.
Trei decenii de slujire
Părintele Arsenie Voaideş s-a născut în satul Huisurez, comuna Dămuc, judeţul Neamţ, la 24 ianuarie 1951, din părinţii Neculai şi Anghelina, primind la botez numele Augustin. Părinţii l-au crescut în iubirea de Dumnezeu şi respectul faţă de oameni. În anul 1977, a intrat ca frate la Schitul Tarcău din judeţul Neamţ, iar în anul 1978 este închinoviat la Mănăstirea Cetăţuia din Iaşi. În anul 1979, este tuns în monahism primind numele Arsenie. A fost vieţuitor al acestei mănăstiri până în anul 1986, când a fost transferat la Mănăstirea Putna. Pe 8 noiembrie 1988, a fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Eftimie Luca, pentru ca în următoarea duminică să fie hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfântul Sava” din Berzunţi. În anul 2001, a absolvit cursurile Seminarului Teologic Liceal „Veniamin Costachi”, de la Mănăstirea Neamţ, judeţul Neamţ, iar în anul 2005 este licenţiat al Facultăţii de Teologie „Sfânta Filofteia” din Piteşti.
Citește și Ziua Naţională a Lecturii, la Şcoala „Calinic Argeşeanul”
Cuvânt spre zidire şi de alinare pentru pelerini
Părintele Arsenie Voaideş s-a preocupat şi de formarea obştii monahale de la Berzunţi, dar şi de refacerea bisericii mănăstirii, grav afectată de dintele nemilos al timpului. Între 1992 și 2002, locaşul monahal a fost consolidat, extins şi înfrumuseţat, astfel încât la Praznicul Schimbării la Faţă din anul 2002 a fost sfinţit ansamblul eclesial al mănăstirii.
Ca un „meşter Manole” al zilelor noastre, a avut dorinţa de a ridica „altă monastire pentru pomenire”. Este ctitor al Schitului „Sfântul Ilie Tesviteanul”, alături de protosinghelul Isaia Adragăi. Mănăstirea Pogleţ este tot o ctitorie a părintelui Arsenie Voaideş. În anul 2013, a avut loc sfinţirea Bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii” din satul Băcioi, comuna Corbasca, ridicată prin osteneala părintelui Arsenie Voaideş, cu sprijinul vrednicului de pomenire ctitor Arhiepiscopul Adrian Hriţcu, ajutat de soborul măicuţelor de la Mănăstirea Pogleţ. În toată această perioadă, de când a rămas pe meleagurile Berzunţiului, părintele Arsenie s-a făcut cunoscut peste tot, a avut cuvânt spre zidire şi de alinare a suferinţelor. A fost modest în faţa lumii şi smerit în faţa lui Dumnezeu.
Citește și Făbricuţă de mărţişoare la Muzeul Câmpulung
Mesajul de condoleanţe al Înaltpreasfinţitului Ioachim
„Cu nespusă durere, dar cu nădejde în iubirea milostivă a lui Dumnezeu pe care L-a slujit cu râvnă neostoită, am aflat vestea trecerii la cele veşnice a părintelui arhimandrit Arsenie Voaideş, stareţul Mănăstirii „Schimbarea la Faţă”, Sfântul Sava-Berzunţi şi duhovnicul Mănăstirii „Buna Vestire” – Pogleţ. Tăicuţa Arsenie a plecat într-o tăcere neobişnuită, el, cel căruia îi plăcea să fie înconjurat de oameni; el, cel căruia îi plăcea să fie în mijlocul mulţimilor şi să-L facă prezent pe Hristos tuturor! El, cel care a ctitorit biserici în sate şi cătune uitate de lume şi catedrale în sufletele oamenilor. El, care s-a dăruit pe sine consumându-se pentru toţi ca o lumânare în lumina lui Hristos.
El, Arsenie arhimandritul, părinte pentru cei aflaţi în nevoi, duhovnic al celor de pe văile Berzunţiului şi dealurile Helegiului, taică pentru romii din Bâşca, Băcioi, Pogleţ, a plecat astăzi, într-o zi de februarie, lăsând multă tristeţe în sufletele celor care l-au cunoscut, preţuit şi iubit. La acest moment de profundă întristare, transmitem gând de compasiune cinului monahal, ucenicilor săi şi pelerinilor de la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă”, de la Mănăstirea „Sfântul Sava” – Berzunţi şi de la Mănăstirea Pogleţ, rugând pe Hristos Domnul să primească sufletul părintelui Arsenie întru Împărăţia Sa cea veşnică. Dumnezeu să-l ierte şi veşnică să-i fie pomenirea!”.
Sursa: www.ziarullumina.ro
Citește și A murit criticul și istoricul literar Alex Stefănescu
0 Comentarii