Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic Argeșeanul face o analiză asupra ceea ce înseamnă schimbarea comportamentului omului și, în consecință a regnului animal, oferind sfaturi despre cum ar trebui să reacționăm atunci când întâlnim un urs.
„N-am înțeles ce gândește orișicare om și mai ales, aici vorbim de români, când se apreciază valoarea unui om, în cumpănă dreaptă, cu valoarea unui urs sau altă dihanie zoologică?
Pe la jumătatea lunii iunie, urșii flămânzi și vagabonzi au dat iama prin stânile de oi de prin Corbi, au omorât animalele din gospodării, ba chiar au atacat și au rănit grav slujitorii din lumea silvică, așa cum este cazul șefului de ocol de la Domnești, care și acum se află în spital, având răni grave.
Acum doi ani, pe 14 iunie 2023, a fost publicat un material pe site-ul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, având titlul: „Foamea împinge ursul la atac”.
Citeste și Rostirea lui Calinic. Fascinaţia pentru Eminescu, Iorga şi Brâncuşi
În luna iulie 2024, alt material a fost distribuit: „Tragedie în Carpații României, când Diana a fost omorâtă de un urs în Bucegi”.
Iar în anul 2025, luna mai, au fost atacați:
Un polonez în vârstă de 77 ani, a fost mușcat de urs, scăpând ca prin minune, moșul mai tare ca ursul;
O femeie din Spania a fost atacată de un urs, care i-a făcut mâna zdrențe;
Pe 3 iulie 2025, un italian pozându-se cu ursul și fiind prea aproape a fost înhățat și dus în prăpastie spre Lacul Vidraru, fiind omorât.
Aceste nenorociri, pe scurt prezentate, se pot repeta în chip tragic, dacă turiștii și localnicii nu sunt prudenți, mai ales că urșii intră prin sate și în gospodăriile oamenilor, ca la ei în bârlog.
În materialele publicate, am dat anumite îndemnuri pentru a ne salva de la nenorocirile de la noi din pădurile și ținuturile României.
Pe vremuri nu se pomenea ca urșii să vină pe la casele oamenilor și pe toate drumurile și ulițele!
Chiar și lupii răpitori se rușinau să atace stânile din munți! Era o rușine națională ca să fii mușcat și mâncat de urși, lupi și alte dihănii sălbatice.
Comportamentul animalelor s-a schimbat, dar și omul s-a schimbat. Nu doar natura suferă o tulburare de echilibru, ci și psihologia colectivă a societății. Expunerea constantă la pericol, combinată cu dorința de adrenalină și postări virale, duce la ceea ce psihologii numesc „normalizarea riscului” – adică oamenii ajung să considere firesc ceea ce altădată era de neconceput: să hrănești ursul, să-l filmezi de aproape, să-l tratezi ca pe un personaj de basm. Această distorsionare a percepției pericolului duce la tragedii.
Când scriu aceste rânduri, citesc o știre cu titlul:
„Șocant, cioban fugărit de urși în Argeș – Munții Făgăraș, în zona Preotesele.” Salvamontiștii de la Nucșoara au intervenit pentru a-i acorda primul ajutor!
Și fugărelile continuă!
Citește și Gunoiul din Dâmbovița se mută în Argeș!
Ca prim avertisment, Ministerul de resort a dispus atenționări peste tot:
NU dați mâncare urșilor!
NU vă apropiați de ei!
NU faceți fotografii de aproape și nici de la distanță, că unii urși nu sunt iubitori de blitz-uri!
Am constatat personal, acest lucru! Nu glumesc!
RECOMANDĂRI IMPORTANTE:
Să nu se umble decât în grup restrâns!
Utilizați spray-urile pentru urși!
Fiți atenți la semnele de prezență a urșilor!
Alertați autoritățile dacă ați întâlnit un urs agresiv.
Evitați pădurea, între răsăritul și apusul soarelui.
Faceți zgomot vocal, strigați, bateți din palme.
Când se poate, țineți câinii în lesă, ca să vă apere prin lătratul lor spornic.
Evitați cărările nemarcate și vegetația deasă.
Nu vă dați jos din mașină, atunci când se apropie ursul sau alte dihănii.
Nu faceți grătare în păduri adânci, ci doar la loc deschis, ca să se vadă când apare ursul pe furiș, îmbătat de mirosul frigăruilor.
Să nu ne fie milă de urși, că de ei au grijă cei chemați să îi îngrijească.
Prevenție absolută!
Să nu uităm: frica sănătoasă este un instinct de apărare. Nu este o rușine să ai teamă față de un animal sălbatic; este o dovadă de echilibru psihic. În schimb, inconștiența travestită în curaj este o formă de imaturitate emoțională – în care nu doar tu riști, ci și cei din jurul tău.
O nouă grijă față de aceste animale fascinante, dar prea periculoase, ca să ne punem mintea cu ele: au bot frumos, ochi melancolici, gură mică, dar brațe tari ca oțelul și iuți ca iepurii de pârloagă.
Să nu ne uităm în ochii ursului și să nu fugim de el când îl întâlnim pe poteci și să ne ținem răsuflarea, fără să mișcăm! El va crede că suntem morți! Urșilor nu le plac „mortăciunile”!
Dar mai bine să nu întâlnim cu ursul! Și nici cu alte dihănii devoratoare de oameni! Iată că și asta e o criză, pe lângă altele.
Sperăm că cei în drept vor lua măsurile ce se impun, pentru că un om este mai prețios decât 1.100 miliarde de euro, datoria noastră națională!
Arhipăstor Calinic Argeșeanul”
Sursa: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
0 Comentarii