Argeşul rămâne cel mai mare exportator după Capitală

de | 19.08.2015 19:58 | Politica si Administratie

Exporturile pot să depăşească în acest an maximul din 2014, de 52,5 miliarde euro, în condiţiile în care zona euro îşi revine, iar în primul semestru  nivelul a ajuns la 27 miliarde euro şi volumul lunar al exporturilor a oscilat între 4,2 şi 4,8 miliarde euro.
Exporturile au făcut în iunie un salt de 12,4% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, la 4,7 miliarde euro, acesta fiind cel mai rapid ritm de creştere din ultimele 18 luni. Pe ansamblul primului semestru creşterea exporturilor a fost de aproape 6%, la 27 miliarde euro, ascensiunea fiind influenţată în principal de creşterea vânzărilor în Uniunea Europeană. În ceea ce privește aportul zonal, numai 15 judeţe participă cu „o contribuţie“ de cel puţin un miliard de euro la balanţa comercială a României, iar marii exportatori sunt în proporţie de peste 95% companii multinaţionale. Companiile din Capitală asigură circa 17% din totalul exporturilor, iar judeţele Argeş (mulțumită Daciei), Timiş, Arad, Constanţa şi Braşov aduc în balanţa comercială a României alte 18 miliarde euro, împreună cu Bucureştiul generând 50% din exporturi.Germania, Italia şi Franţa au rămas în anii de criză pe podium în topul celor mai importante ţări partenere la export, având o pondere de circa 40% din total exporturi.

Industria auto singurul pol semnificativ de export

În timp ce alte pieţe şi-au diversificat exporturile pentru a reduce dependenţa de o singură industrie, România nu a reuşit momentan să creeze un alt pol de producţie la fel de puternic. Exporturile locale în ansamblul lor sunt în mare parte dependente de industria auto (Dacia, în principal). Producătorii din industria auto au avut anul trecut exporturi de 16,7 miliarde euro, circa o treime din tot ce trimit fabricile româneşti pe pieţele externe. Pe o piaţă ce numără peste 600 de companii peste 90% producţia fabricilor din industria auto merge la export. Componentele auto şi maşinile sunt singura constantă din balanţa comercială a României, aceste produse fiind prezente atât în importurile, cât şi în exporturile către toţi principalii parteneri comerciali ai ţării din Occident şi din regiune.
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii