Argeşul are echipament de plasmafereză pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19

de | 7.05.2020 13:21 | Actualitate

# Argeșenii vindecați de coronavirus pot dona plasmă pentru tratarea altor pacienți

Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești a primit marți, 5 mai, un echipament nou de plasmafereză, folosit pentru tratarea celor infectați cu virusul COVID-19. El a fost pus la dispoziție, cu titlu gratuit, pentru un an, în urma unui protocol încheiat pe 15 aprilie între DSP Argeş şi firma Besmax Pharma. Echipamentul de plasmafereză este însoţit de 100 de kit-uri de colectare plasmă, care asigură accesul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună colectată de la persoane vindecate după ce au avut coronavirus. În acest moment, există 63 de argeșeni vindecați de COVID-19, care ar putea contribui la însănătoșirea semenilor lor. Dacă nu se vor găsi donatori în Argeș, vor putea fi primiți donatori și din alte județe.
„La un moment dat erau trei astfel de aparate la nivel național. Am aflat de această oportunitate, am intrat pe fir și am făcut toate demersurile necesare pentru ca aparatul să fie primit de către Direcția de Sănătate Publică, pentru că protocolul inițial prevedea ca aceste aparate să vină direct la centrele de transfuzie sanguină. Mă bucur sincer că vom folosi în Argeș un astfel de aparat, e o chestiune de câteva zile, timp în care formarea personalului va fi gata”, a declarat prefectul Emanuel Soare.
Directorul DSP Argeș, Alexandru Guiță, îi îndeamnă pe cei vindecați de COVID-19 să doneze plasmă pentru tratarea altor pacienți. „Donatorii se încadrează în procedura națională de donare de sânge, beneficiază de toate drepturile unui donator de sânge, sănătatea lor nu este deloc pusă în pericol. Investiția noastră, practic, este zero. O parte dintre consumabile ne-au fost puse la dispoziție, o parte dintre kiturile de recoltare vor fi achiziționate prin Programul Național de Sănătate”, a declarat medicul militar Alexandru Guiță.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii