Web Analytics
scris miercuri, 24.01.2018

Argeşul are cei mai înalţi munţi din ţară, dar singura pârtie de schi e în Muscel

17 01Aproape zece proiecte de dezvoltare a turismului în judeţul nostru, implicând amenajarea de pârtii de schi, au eşuat în diverse faze. Asta fără a mai pune la socoteală şi aiuritoare promisiuni făcute de politicieni pe acelaşi subiect. Aşa se face că, în condiţiile în care Argeşul are cei mai înalţi şi unii dintre cei mai frumoşi munţi din ţară – Piatra Craiului, spre exemplu, este unic în această parte a Europei – nu dispunem decât de o singură pârtie de schi funcţională. Dar şi aceasta este afectată de schimbările climatice, în ultimii ani zăpada fiind puţină şi picată doar spre final de iarnă.

Argeşul are cei mai înalţi munţi din ţară, dar singura pârtie de schi e în Muscel

17 02Pârtia de la Măţău-Chilii, în comuna Mioarele, este singura din judeţul Argeş. Amenajat în iarna 2006-2007 de doi oameni de afaceri musceleni, Dorin Mirea şi Gabriel Marcu, traseul de schi are o lungime de peste 700 de metri, cu o diferenţă de nivel de 80 de metri, pornind de la o altitudine de 950 de metri. Dificultatea este medie-uşoară, pârtia fiind excelentă pentru cei care vor să se iniţieze în tainele schiatului. În perioadele de excepţie în care există zăpadă suficientă şi propice ieşirii pe schiuri, pârtia de la Chilii adună sute de musceleni şi turişti, fiind o oază de relaxare unică în judeţ. Până la această dată încă nu a fost deschisă oficial, deşi este funcţională, dar în week-end-uri se adună familiile cu copii măcar pentru o lansare cu sania. „Pârtia e funcţională, dar până acum nu a fost exploatată – mă refer la această iarnă – fiindcă nu am avut zăpadă. Preconizăm să o deschidem la finalul acestei săptămâni”, ne-a declarat Dorin Mirea. Alături de pârtia care este dotată şi cu teleschi există un centru de închiriere echipament şi nu lipseşte posibilitatea de a cumpăra un suc şi un snack. În anii anteriori, la Chilii s-au organizat şi concursuri de schiat.

Puzderie de proiecte, zero metri de pârtie

Anul trecut, Guvernul a dat o hotărâre prin care a aprobat Programul pentru dezvoltarea investiţiilor în turism – Masterplanul investiţiilor în turism – şi criteriile de eligibilitate a proiectelor de investiţii în acest domeniu. În baza acestuia a fost întocmită şi o listă de proiecte, fie de importanţă naţională, fie de importanţă locală. Printre cele mari a fost inclus şi cel denumit Turism montan, o parte a acestuia vizând dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil în Munţii Făgăraş. La proiectele mici se află şi Schi în România – Albeştii de Muscel. Un prim pas către ceea ce puţini cred că se va realiza, ţinând cont de antecedente, a fost făcut la începutul acestui an, atunci când, la Ministerul Turismului, s-au întâlnit şefii judeţelor pe care trebuie să se dezvolte domeniul schiabil: Argeş, Sibiu şi Braşov. Deocamdată, atât!
Lipsa de încredere în noua iniţiativă ministerială are multe cauze. De-a lungul timpului au apărut proiecte precum Valorificarea Potenţialului Turistic în Judeţul Argeş, Dezvoltarea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism în zona Vidraru-Cumpăna, Valorificarea şi dezvoltarea potenţialului turistic al Masivului Leaota sau celebrul Master-Plan pentru dezvoltarea turistică a zonei montane din judeţul Argeş, iniţiativă pe care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, o prezenta ca vizând tot lanţul montan din judeţ prin realizarea de staţiuni turistice cu pârtii de schi. Ca să nu mai amintim de proiectul de la Molivişu… Rezultatul acestora: nicio pârtie de schi în Argeş, în afara celei deja amintite şi realizate cu banii unor oameni de afaceri, nu cu fonduri judeţene, guvernamentale sau europene.
Nu au lipsit de-a lungul timpului nici promisiunile electorale legate de acest subiect. Ultima a apărut în campania de acum doi ani, când unul dintre candidaţii PNL, Ioan Sârbu, chiar s-a întâlnit cu Dorin Mirea, reprezentantul celor de la Iezer Turism, şi i-a declarat sprijinul de viitor parlamentar.
Anul trecut se vorbea de venirea unor germani în zona Curtea de Argeş, evident tot cu intenţia de a realiza o staţiune pentru sporturi de iarnă. Până şi revoluţionarii din Câmpulung susţineau în urmă cu ceva ani că vor atrage ei investitori pentru a face pârtie de schi în zona Voina-Râuşor.

E gata documentaţia întocmită de „Iezer Turism”

Singura idee serioasă în domeniu aparţine tot muscelenilor, în cauză fiind şi Dorin Mirea. Acesta, împreună cu aproape patruzeci de oameni de afaceri din Argeş, Braşov şi Bucureşti, a constituit societatea „Iezer Turism” în mod special pentru a realiza o staţiune turistică în zona Iezer-Portăreasa.
„Concretizarea proiectului este împiedicată de lipsa banilor. Ar fi o investiţie masivă şi tot sperăm că se va realiza. Este posibil ca în acest an să se facă un prim pas prin amenajarea drumului de pe partea stângă a Barajului Râuşor. Oricum, noi avem totul finalizat din punct de vedere al documentaţiei: proiect, ridicări topo, totul”, susţine Dorin Mirea legat de proiectul care are deja o vechime de un deceniu.
Intenţiile sunt atractive: domeniu schiabil cu teleferice şi mai multe pârtii, peste 500 locuri cazare în hotel trei stele, pensiuni şi cabane, profil de vară al staţiunii, cu posibilităţi multiple.
Iată cum prezenta proiectul Dorin Mirea în urmă cu ceva ani, atunci când nu se gândea că vor apărea piedici în calea acestuia: „Facem pe valea râului Râuşor o staţiune mai micuţă. De acolo se urcă până pe golul alpin, pe Portăreasa, prima pârtie, care e pe nord şi care are vreo 1500 m şi grad de dificultate mare, dificil. De acolo mai facem una pe golul alpin, până la Colţii Caprei, cum iese drumul din pădure în Portăreasa, până pe Colţii Caprei, de vreo 1800 m, cu grad mediu şi încă una de la Albeşti, de pe Valea Brătioarei, până sus pe Portăreasa, aproape de stână. Aceea va fi de 4,6 km, probabil cea mai lungă din ţară. Iar o a doua staţiune va fi pe Brătioara”.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...