Web Analytics

Argeşeanul suspectat de terorism, reţinut pentru 24 de ore

de | 29.06.2017 16:50 | Actualitate

terorist.thumb

Ionuţ Cătălin Bălan, bărbatul de 39 de ani, din Muşăteşti, suspectat de terorism a fost reţinut pentru 24 de ore.

Poreclit ”Ibrahim”, după convertirea la Islam, acesta e bănuit că promova mesaje de susţinere a grupării teroriste Stat Islamic, care a revendicat mai multe atentate din Europa.
Bărbatul are un copil de 4 ani şi munceşte ca zilier la diverse societăţi comerciale din Piteşti. Anchetatorii l-au ridicat pe Ionuţ Cătălin Bălan în timp ce se deplasa de la locuinţa sa situată în mediul rural către locul de muncă din Piteşti. La percheziţii, anchetatorii au ridicat din locuinţa sa mai multe dispozitive pe care erau stocate clipuri de propaganda şi pagini cu versete din Coran.
Începând cu luna noiembrie a anului trecut, Ionuţ Cătălin Bălan ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o reţea de socializare prin intermediul cărora ar fi postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH. De pe aceleaşi conturi, bărbatul ar fi postat înregistrări cu atacuri şi execuţii ale grupării, săvârşite prin decapitare şi împuscare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte.
Totodată, în primavara anului 2015, bărbatul s-ar fi deplasat în zona bazei militare Kogălniceanu, pentru a studia căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit. Tot din cercetări s-a mai stabilit că bărbatul ar fi cules informaţiile respective în scopul transmiterii ori punerii lor la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.
Ionuţ Cătălin Bălan, a fost reţinut pentru 24 de ore, joi după-amiază, de către procurorii DIICOT Piteşti, după mai multe ore de audieri. Vineri, bărbatul va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii