Argeşeanul suspect că este membru ISIS a fost trimis în judecată

de | 29.11.2017 23:04 | Actualitate

11 ibrahimSăptămâna trecută, magistrații Curții de Apel Pitești au decis să îl trimită în judecată pe  Ionuț-Cătălin Bălan, zis Ibrahim, argeșeanul din Mușătești suspectat că ar fi membru ISIS. Acesta este în arest de la sfârșitul lunii iunie. Ionuț Cătălin Bălan va fi judecat pentru infracţiuni la legea privind combaterea terorismului (Legea 535/2004). Instanța nu a stabilit încă primul termen al procesului. Surse judiciare ne-au precizat însă că procesul lui Ibrahim va debuta la începutul lui 2018.

Reamintim că Ionuţ Cătălin Bălan (39 de ani), convertit la Islam şi radicalizat într-o închisoare din Franţa, a ajuns pe 29 iunie după gratii pentru că ar fi plănuit atentate teroriste în România. Bălan fusese condamnat în Franţa pentru furt şi a petrecut o bună perioadă de timp în puşcărie, unde ar fi intrat în contact cu unii membri ai grupării jihadiste care a organizat atentatele de la Paris, din noiembrie 2015. Convertit la Islam, bărbatul şi-a luat numele de „Ibrahim”.
Ionuţ Cătălin Bălan, suspect de terorism, a intrat în atenţia SRI în anul 2015, prezentând „indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare“. Acesta s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste Daesh (ISIS), la care şi-a declarat adeziunea.
În primăvara anului 2015, Bălan a mers în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit, mai spun procurorii DIICOT.
Ionuţ Cătălin Bălan a lucrat timp de opt ani în Franţa, iar în 2015 a fost arestat de poliţia din Hexagon pentru câteva furturi. În scurtul timp petrecut într-o închisoare din Franţa, Ionuţ Cătălin Bălan a intrat în legătură cu mai mulţi tineri musulmani care l-au convins să se convertească la islamism.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii